Frisklivssentralen

Frisklivssentralen – et tilbud for deg?
Frisklivssentralen er et tilbud til Stange kommunes innbyggere, både barn og voksne. Ønsker du eller familien veiledning og oppfølging i forhold til livsstilsendring, kan tilbudet være aktuelt for deg.
Våre primære fokusområder er kosthold, fysisk aktivitet, søvn og/eller snus- og røykeslutt. Gjennom individuelle samtaler og gruppebaserte tilbud, er vårt fokus endring av vaner og livsstil, samt veiledning til å gjøre helsemessige gode valg. Du kan ta kontakt selv, eller henvises via fastlege, fysioterapeut eller andre.
Hvem kan delta ?
Tilbudet er i første omgang rettet mot voksne over 18 år. Brukere kan selv ta kontakt på eget initiativ eller via lege, annet helsepersonell eller NAV ved bruk av frisklivsresepten.
Frisklivssamtalen er individuell. Den bygger på prinsipper for motiverende samtale, en metode som er dokumentert å være effektiv for endring av vaner.
Frisklivsresepten varer i 12 uker, og starter med en strukturert frisklivssamtale, hvor vi ser på muligheter og mål for perioden. Etter 12 uker gjennomføres en ny samtale. Resepten gir mulighet for oppfølging gjennom individuelle samtaler, gruppebaserte tilbud og/eller rimelig tre måneders avtale i Stangehallen.
De som ønsker hjelp til å endre levevaner kan ta kontakt, uansett om man ønsker å delta på gruppetilbudene ved Frisklivssentralen eller ikke. Frisklivssentralen har god oversikt over hva som finnes av tilbud i lokalmiljøet, og kan gi opplysninger om hvor man kan finne ulike aktiviteter i kommunen.
Gruppetrening
- STYRKE –trening med fokus på generell styrke - mandager kl 14-15 i Stangehallen.
- PULS – inne i Stangehallen fra høstferien til påske, ute ved Stange helse og omsorgssenter i sommerhalvårettrening med fokus på kondisjon og noe styrke - torsdager 10–11
- FrisklivBasseng – vanntrening - onsdager kl 14-15 i bassenget på Åkershagan
- GravidBasseng – vanntrening for gravide - mandager kl 14-15 i Ottestadhallen
- Kroppsbevissthet og bevegelse – rolig trening med fokus på kjernemuskler, pust, balanse, avspenning – tirsdager 10.30-11.30 på Frisklivssentralen
Kurs
Frisklivssentralen arrangerer flere kurs for deg som ønsker å jobbe aktivt for endring av livsstil og/eller mestring av helseutfordringer. Du kan ta kontakt med oss for å få mer informasjon og påmelding.
Friskliv gravid
Frisklivssentralen arrangerer trening for deg som er gravid. Kursene holdes i Ottestadhallen mandag 14-15.
Kvinner som er fysisk aktive i svangerskapet, opplever enklere svangerskap og fødsler, har bedre selvfølelse og færre komplikasjoner.
DITT LIV! Livsstilsendring i praksis
Det vil bli presentasjoner, dialog, diskusjoner, deling av erfaringer, oppgaver og utforsking av fysisk aktivitet og mat.
Aktuelle temaer
- Motivasjon og mål
- Sammenhengen mellom kosthold, aktivitet, søvn, meningsfylt hverdag og helse
- Verktøy for å få til ønskede endringer
- Hvordan jobbe med planlegging, rutiner og vaner
Det er seks kursdager à 2 timer på dagtid. Pris: 300 kr. (inkl. materiell, frukt og kaffe/te).
Mestringskurs med fysisk aktivitet for kreftrammede
Kontakt kreftkoordinator eller Frisklivssentralen for informasjon og påmelding.
Bra mat for bedre helse
Aktuelle temaer:
- Motivasjon
- Kostholdsendringer
- Hverdagsmaten i praksis
Kurset består av en kombinasjon av teori og praktisk matlaging. Vi jobber i gruppe på ca. 10 personer.
4 kursdager à 2,5 timer.
Pris: 300 kr. (inkl. materiell, mat og kaffe/te).
Ta kontakt med Frisklivssentralen i Stange eller Hamar for mer informasjon.
Bra mat kurs starter 14. oktober 2025 (PDF, 1MB)
Bra Mat for bedre helse - familiekurs starter 23. september (PDF, 1MB)
Ta styring!
Aktuelle temaer
- Motivasjon og ønsket endring
- Hvordan leve med kroniske smerter og utmattelse
- Tankens Kraft; sammenheng mellom situasjon, følelser og tanker.
- Balanse mellom aktivitet og tilpasset hvile gjennom dagen
Det vil bli noe undervisning i de aktuelle tema, oppgaver , dialog, drøfting og deling av egne erfaringer innad i gruppen.
Du vil også få erfaring med tilpasset fysisk aktivitet og avspenning
Ta kontakt med for mer informasjon og forsamtale.
6 kursdager à 3 timer på dagtid.
Pris: 300 kr. (inkl. materiell, frukt og kaffe/te).
Sov godt - søvnkurs
Sov Godt er et søvnkurs for deg som ønsker å bli mer fornøyd med søvnen din, som jevnlig sliter med søvnen og ønsker å gjøre noe med det.
Aktuelle temaer:
- Kunnskap om søvn
- God søvnhygiene
- Kognitiv tilnærming
Behandlingsgruppe for bulimi og overspisingslidelse
Felles trening og kostholdterapi ledes av helsepersonell med kompetanse på trening, ernæring og veiledning.
Kurset arrangeres i samarbeid med SPISFO- Innlandet (link til spisfo).
Tilbudet starter 16.10.25, og vil gå frem til mars 2026. Tidspunkt for kursøktene vil være torsdager i tidsrommet kl 13.30-16.00. Egentrening på valgfritt tidspunkt kommer i tillegg.
Pris: 2500 kr, dette inkluderer kursavgift og 6 mnd trening på treningssenter.
Ta kontakt med oss dersom du er interessert. Så finner vi ut om dette tilbudet passer for deg!
Nytt kurs starter høsten 2025 (PDF, 747KB)
Informasjon om Ped-t
Behandling av overspisingslidelse og bulimia nervosa ved hjelp av fysisk aktivitet- og kostholds terapi. Hensikten er å få kunnskap og kjennskap til forholdet mellom mat og trening. Det gjelder å kunne identifisere triggere for skadelig atferd og håndtering av triggere på en god måte, pluss å bidra til bedret impulskontroll.
I kostholdsterapien er fokus å øke kunnskap om hvordan skadelige og ekstreme metoder for vektregulering (mat og tømningsatferd, også trening) påvirker oss mentalt og fysisk, samtidig som fokuset er selvmestring og selvtillit. I treningsterapien vil deltakerne bli opptrent til bedret selvregulering og selvbilde. Felles for begge terapiformene er fokus på mental og fysisk funksjon, mestring og velvære.
Både bulimia nervosa og overspisingslidelse innebærer regelmessig overspising. Det vil si inntak av store mengder mat i en kort tidsperiode, med samtidig følelse av kontrolltap. Felles for lidelsene er overspising for å mestre og håndtere vanskelige følelser.
Forskjellen mellom disse to spiseforstyrrelsene er om overspisingen etterfølges av tømningsadferd eller ikke. Ved bulimi etterfølges overspisingen av en eller annen form for tømming (oppkast, bruk av avføringsmidler, diuretika (økt urinproduksjon), faste eller overdreven/tvangspreget trening). Ved overspisingslidelse er det ikke tømningsatferd, da beholdes maten i kroppen. Denne lidelsen er like utbredt som bulimi, men betraktelig mindre kjent, og for enkelte kan denne tilstanden være ukjent for personen selv.
Overspising handler om ukontrollert matinntak, gjerne raskt og hektisk, og personen selv kan oppleve å ikke ha kontrollen. Noen småspiser litt gjennom hele dagen, mens andre overspiser i perioder.
Golf for unge voksne
Gratis tilbud for deg mellom 18-30 år, som ønsker å fylle hverdagen med en morsom aktivitet. Tilbudet er for unge voksne som for tiden står utenfor jobb og studier og som ønsker å fylle hverdagen med en meningsfull og morsom aktivitet.
Frisklivssentralene og NAV kontorene i Stange og Hamar har inngått et samarbeid med Atlungstad golf om et ukentlig tilbud til unge voksne som står utenfor jobb og studier.
Målet er å aktivisere unge voksne som står litt «utenfor», la de få mestringsfølelse gjennom en ny aktivitet og en sosial arena å møte andre.
Tilbudet vil foregår innendørs på simulator i vintersesongen og utendørs på rangen og bane på sommeren. Atlungstad stiller med instruktør.
Aktiviteten skjer mandag 12-14 på drivingrangen på Atlungstad.
Har du er deltaker som er aktuell for dette tilbudet, eller ønsker mer informasjon?
Ta kontakt med Frisklivssentralen
Heidi Hagen (Hamar) 456 50 749
Laila Dufseth (Stange) 469 28 010