Festivalen arrangeres 26. – 28. april på Fredheim på Tangen.


- Ingeborgdagene er litteratur, kunstmangfold og flotte kulturopplevelser, men også dagsaktuelle temaer som vekker engasjement og følelser. Med alt som skjer i nyhetsbildet i dag, både nært og fjernt, så var det ingen vei utenom disse temaene. Samtidig har vi valgt en fremtidsoptimistisk inngang som nettopp er kunsten og kulturens styrke, sier Inger Sleppen, styreleder i Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim.

Samfunnsnyttig litteratur


Litteraturen har fått stor plass i årets program, som rommer forfattere som på hver sin måte reflekterer rundt tematikken «oss og dem».

- Lindis Hurum tiltrådte stillingen som generalsekretær i Leger Uten Grenser Norge i 2021, etter mer enn 15 år i organisasjonen som nødhjelpskoordinator i humanitære oppdrag. Hun har vært sentral i hjelpearbeidet i akutte katastrofer så vel som glemte, eller gjemte, kriser. Hurum deler av sine opplevelser i bøkene «Alle mennesker er ikke like mye verdt» (2023) og «Det finnes ingen andre, det er bare oss» (2016). Hun bokbades av Marte Graff Jenssen, som er leder for flyktningtjenesten i Stange, og som selv har arbeidet med humanitære og utviklingsspørsmål i inn- og utland, sier biblioteksjef Anita Bunes.

Bokbadet finner sted lørdag 27. april.

Tre forfattere


Graff Jenssen blir med videre til søndagens program, der hun skal holde et innlegg om årets tematikk. Her møter hun tre forfattere, og alle fire blir å høre i en etterfølgende panelsamtale.

Nadia Ansar er psykolog, spesialist i emosjonsfokusert terapi og i klinisk familiepsykologi. Hun er også ekspert på følelser som skam og skyld etter å ha vokst opp i en kultur preget av sosial kontroll. I boka «Min skam» bruker hun sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å være seg selv.

Simon Stranger har utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, deriblant en ungdomsboktriologi om tenåringen Emilies opplevelser med verdens fattigdoms- og flyktningproblemer. Han er kanskje best kjent for boka «Leksikon om lys og mørke» (2018), som er en dokumentarisk minnehistorisk roman om hans jødiske svigerfamilie.

Aon Raza Naqvi er tekstforfatter og redaktør av boka «Third Culture Kids» som handler om det å vokse opp mellom to kulturer. Om hvordan det er å føle seg som norsk, men ikke å se ut som en nordmann.

- Dette er et knippe mennesker som evner å røske litt i tankemønsteret vårt, og i måten vi betrakter andre mennesker på, gjennom sine unike historier og åpenhet. I paneldebatten så åpner vi også opp for spørsmål fra publikum, sier Bunes.

Kunst og kultur – vår tids «leirbål»

Kunst og kultur samler mennesker i felles opplevelse. Det er vår tids «leirbål» som får mennesker til å komme sammen – og holde sammen. Det er derfor viktig med variasjon og mangfold, og først ut er en konsert fredag 26. april. Thomas Tvedt ble for alvor kjent for det norske folk da han i fjor kapret andreplassen i «The Voice», der han deltok som programmets første blinde deltaker. Tvedt er en artist og sanger fra Randaberg kommune i Rogaland, og er utdannet ved Norges Musikkhøgskole.

- Først og fremst har han en stemmeprakt og en formidlingsevne som setter spor og som han vil dele med oss, akkompagnert av Ivar Anton Waagaard på piano, sier Sleppen.

Årets festivalkunstner er Björg Thorhallsdottir, og hennes utstilling «Stien til livsglede» åpner lørdag 27. april. Thorhallsdottir er født på Island, og har kunstutdannelse innen grafikk, maleri, installasjoner og akttegning. Hun er kanskje best kjent for sin grafikk som formidler universelle følelser og budskap som treffer hjertet. Dette og mer vil publikum få et innblikk i på kunståpningen, der Thorhallsdottir vil snakke mer om egne arbeider.

Søndag 28. april blir det, som tidligere år, gratis tegnekurs for elever på 5. - 7. trinn i Stangeskolene. Kurset, som har vært offentliggjort via kommunens nettsider, er allerede fulltegnet.

- Dette er et veldig populært tilbud, og ikke minst når vi har med oss tegneserieskaper og karikaturtegner Nils Axle Kanten! Han er kjent for avistegneserien Hjalmar og ruteserien Firkanta, som er publisert i om lag 75 norske og utenlandske aviser. Dette er andre gangen vi inviterer Kanten til Ingeborgdagene, etter at fjorårets kurs ble fulltegnet på rekordtid. I år er det 15 nye deltakere som kan glede seg til et inspirerende innblikk i Kantens univers, sier bibliotekar Heidi Skogheim Kaspersen.

Søndag blir det også mulighet til å oppleve en dansekoreografi på tunet på Fredheim. Det er 2. trinn på danselinja på Stange videregående skole som står for innslaget.

Arven etter IngeborgKulturhuset Fredheim - innendørs

 

Ingeborgdagene henter inspirasjon fra forfatter og kulturarbeider Ingeborg Refling Hagen.

De som bodde på Fredheim i Ingeborgs tid var vant med å bli lest høyt for, og å lese høyt for andre. Gjennom programpostene Sambygdinger leser Ingeborg Refling Hagen, som inngår i ulike deler av programmet, og Eventyrstund, som er spesielt rettet mot barn, så ivaretas tradisjonen helt konkret. Årets eventyrstund blir trespråklig, og på norsk, ukrainsk og kongolesisk. Videre arrangeres Ingeborgvandring fra Tangen skole til Fredheim, med historier, dikt, sang og musikk langs ruta.

 

- Dette er fine tradisjoner som vi ønsker å ta vare på, og som sikrer forankringen i programmet. Så er vi ekstra stolte av å ha med oss lokale krefter på laget, sier Sleppen.

Åpenhet og toleranse


Ingeborgdagene skal ikke bare nytte godt av lokalt engasjement, men også gi noe tilbake til nærmiljøet. Dette skjer i form av skrivekurs og forfatterbesøk for skoleelever.

- I år er det 7. trinn på Vallset skole som har fått tilbud om skrivekurs, mens 8. trinn på Ottestad ungdomsskole er invitert til Fredheim på forfatterbesøk. Begge skolene møter Aon Raza Naqvi, som er spesielt opptatt av retorikk, mangfold og narrativer i dagens samfunn. Han har viktige perspektiver å komme med, som er like relevante i skolegården som ellers i samfunnet, sier Sleppen.

- Vi ønsker, gjennom bredden av dette programmet, å vise at kultur ikke bare behager og underholder. Den gjør det også, men kultur kan også løfte viktige temaer og perspektiver som det snakkes for lite om. Og med et tema som å være venner, fred, frihet, forsoning og fellesskap så er det viktig å snakke mye; å skape åpenhet og toleranse for andre, og å ta del i opplevelser som samler oss, avslutter kulturrådgiver Nina Halvorsen.

Ingeborgdagene arrangeres av Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim og Stange kommune/Stange bibliotek.

Ingeborgdagene

Programmet