Så er denne magiske tiden her igjen: julen! Tiden da minner skapes. Minner som barna vil ha med seg resten av livet.

Vanskelig å oppdage

– Vi voksne bruker mye tid og krefter på at barnas jul skal bli akkurat så magisk som de drømmer om.  Det som er viktig å huske på er at det barn ønsker seg aller mest, er trygge og gode voksne som oppfører seg akkurat slik de pleier, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Hun peker på at det ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barn. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer, snakker litt høyere eller gir en klem som varer litt lenger, kan gjøre barn usikre og utrygge.

– For mange er alkohol en viktig del av julekosen, og det er helt greit. Det vi må huske på at det er vårt ansvar at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge, sier hun.

Tett samarbeid

Stange kommune er en Av-og-til-kommune og samarbeider tett med Av-og-til for å forebygge og redusere skadelig alkoholbruk.

– Alle barn fortjener en trygg og god julefeiring med hyggelige minner de kan ta med seg videre i livet. Derfor oppfordrer vi alle voksne som skal feire sammen med barn om å tenke over egen alkoholbruk i jula, sier SLT-koordinator Miriam Schytte i Stenge kommune. 

Hun oppfordrer alle i Stange til å ta med noen gode råd om barn og alkohol inn i juleplanleggingen.