Det var i februar 2022 at fylkesutvalget i Innlandet vedtok at alle kommunene skulle få tilbud om en dagsturhytte. Målet er å fremme nærfriluftslivet og folkehelse ved å skape nye møteplasser i lokalmiljøet.  Hyttene eies og driftes av kommunene. De første hyttene åpnet høsten 2022, og nå er det altså Stanges tur.

UtsiktEven Sveen i Stange almenning, kultursjef Kjersti Krageberg, Bodil Frydenlund i  orienteringslaget Vallset/Stange og Rådgiver for idrett og friluftsliv og folkehelsekoordinator Marianne Stallvik Kråkmo kan ønske velkommen til Stanges dagsturhytte,

Hytta ligger med nydelig Mjøsutsikt på Pløya Sollimarka ikke langt fra Rotlia mellom Stange Vestbygd og Tangen. Den sto ferdig for bare noen dager siden, og tirsdag hadde samarbeidspartnerne befaring. De var imponert over både hytta og beligenheten. Det går stier inn til hytta, og også skogsbilveg.

Adkomst er ved å kjøre Egebergveien. Der går det av en skogsbilveg til høyre. Den er eid av Stange almenning og vanligvis ikke vinterbrøytet.

Se kart og vegbeskrivelse nederst i artikkelen.

Rådgiver for idrett og friluftsliv, folkehelsekoordinator Marianne Stallvik Kråkmo, forteller at tilkomsten inn til hytta blir universelt utformet til sommeren, og veien til hytta vil åpnes mot slutten av mai slik at de som har behov for å benytte bil hele veien til hytta kan gjøre det i sommerhalvåret. Det vil også bli satt opp universelt utformet sanitæranlegg ved hytta i sommer. Ellers er det benker på utsiden av hytta og en bålplass.

Hytta har plass til cirka 20 personer, og er ikke beregnet for overnatting.

Er oppeDagsturhytta har fantastisk utsikt til Mjøsa.

Først til sommeren kommer sanitæranlegget Stange kommune skal ordne på plass, men kultursjef Kjersti Kragerberg forteller at hytta er oppe fra nå av. Den offisielle åpninga kommer seinere.

- Hytta kan brukes selv om den ikke er helt ferdig. Den er for fin til å være avlåst, sier hun.

Hun roser både Stange Almenning og orienteringsklubben.

- Det er viktig å ha med o-laget som skal holde litt øye med den. Det trengs litt ettersyn, sier hun.

SamarbeidDen nye dagsturhytta i Stange.

Hytta er et samarbeid mellom flere:

  • Hytta med sanitæranlegg eies av Stange kommune. Stange kommune har også ryddet grunnen og skal bekoste sanitæranlegget.
  • Orienteringslaget Vallset/Stange skal ha tilsyn med hytta og sanitæranlegget.
  • Stange Almenning har gitt tomta og sørger for ved.

Hyttene er finansiert ved spillemidler og Sparebankstiftelsen Hedmark og Sparebankstiftelsen DNB har bevilget 14,3 millioner kroner til prosjektet.

Bygget er kommet på plass med Brunbygg som hovedleverandør. Trond Mogens Ruud Olsen har etablert fundamentet for bygget. Sven Harry Holmen fra Hagen & Godager  har bistått med kranløft, og Kommuneentreprenøren har bistått med fremkommelighet til anleggsplassen.

Om stedet: Hytta ligger på Pløya i Sollimarka . Dette tilhører Stange Almenning og er en gammel boplass . Sollimarka er en del av Wedelskogene , plassen har også blitt kalt Wedels plass . Wedel Jarlsberg eide Atlungstad og kjøpte opp en del skog i Stange . Disse skogene havnet på tvangssalg i 1934 , og Stange Almenning kjøpte . Det er Sollimarka , Ramsethmarka , Temmenmarka , Vardebergsmarka og Opsalmarka hører med til det som fortsatt kalles Wedelskogene .

Stanges nye dagsturhytte har flott utsikt.

 

Her har DNT turbeskrivelse fra Gjøvika eller fra Raamarkskoia, som begge har p-plasser. Truger anbefales nå.

Dagsturhytta i Stange.