Vilt og fisk
Vilt, fisk, trekkveier, grøntstruktur og ferdselsårer
Forvaltning av vilt og innlandsfisk
Forvaltningen av vilt og fisk har som mål både å ta vare på artene, og å sikre grunnlag for bærekraftig høsting. Viltloven slår fast at viltet og viltets leveområder skal forvaltes slik at naturens produktivitet og artsrikdom bevares. Kommune har en sentral rolle i forvaltningen av vilt og innlandsfisk. Oppgavene omfatter samarbeid med grunneiere om organisering av jaktvald, fastsette mål for bestandsutvikling for elg, hjort og rådyr, organisering av jegerprøver, avholde jegerprøver, vurdere søknader om skadefelling der elg, hjort eller rådyr gjør skade på avling og å håndtere fallvilt.
I 2017 ble det fastsatt en egen forskrift for jakt på bever i Stange kommune. Det er ingen kvotebegrensninger i forskriften. Bever er sårbar hvis jakttrykket blir for hardt. Kommunen bør jevnlig undersøke bestanden av bever, slik at tiltak kan iverksettes hvis beskatningen er for hard.
De siste årene har det blitt ført opp viltgjerder på lange trekninger både langs jernbane, E6 og Rv. 3, men det tapes fortsatt et betydelig antall dyr i trafikken. I landsmålestokk har antallet påkjørsler i samme tidsrom (for alle arter) variert fra 6 700 til 9 100 dyr.
Opp gjennom årene er det gjort flere runder med kartlegging av vilt i Stange. Den mest omfattende skjedde i 1997, da kommunen fikk produsert rapporten Viltkartlegging i Stange, med tilhørende viltområdekart. Det faglige innholdet i denne rapporten står seg godt også i 2024, men det bør gjøres en revisjon av planen, for å ta inn ny kunnskap om forekomster av arter og naturtyper.
Underveis i utarbeidelsen av miljøplanen har vi også digitalisert det gamle viltkartet fra 1997, og oppdatert med nye trekkveier som følge av framføring av ny E6 og Rv 3, med nye viltgjerder og viltoverganger. Dette kartet vil brukes som grunnlag når vi i samarbeid med grunneiere og interesserte grupperinger går i gang med revidering av viltområdekartet. I forbindelse med revisjon av viltkartet er det også aktuelt å jobbe mer med å kartfeste og kvalitetssikre de grønne forbindelseslinjene i landskapet, og særlig kantsoner og grønne lommer inn mot de store ferdselsårene som går gjennom Stange.
Trekkveier og ferdselsårer
For at naturen og økosystemene skal kunne fungere optimalt er det nødvendig at arter har mulighet til å spre seg. Dette gjelder både for viltets mulighet til å finne gode trekkveier, men også planter, amfibier og andre organismegrupper er avhengig av at det finnes grøntstrukturer som gjør det mulig å spre seg mellom ulike områder. Det er derfor svært viktig at det tas hensyn til dette i arealplanleggingen.
I forbindelse med framføring av ny E6 og dobbeltsporet bane har kommunen vært opptatt av å sikre tilstrekkelig med godt utformede over- og underganger, slik at disse store samferdselsårene ikke fungerer som et stengsel for viltet.
Ut på tur- Grønn mobilitet
Stange er rik på gode og varierte turmuligheter. Dette er en viktig faktor for de som bor her, og bidrar også til at mange utenbygds fra besøker Stange for å bevege seg i naturen her. Både det rike jordbrukslandskapet og skogsområdene har et mangfold av stier og gutuer der du kan gå eller sykle. I Stange er det mange aktive turlag som gjør en stor og verdifull innsats med løypekjøring, merking og vedlikehold av stier på kryss og tvers i store deler av kommunen. Det er vist i flere undersøkelser at turmuligheter nær der folk bor er viktig for både psykisk og fysisk helse. I Stange er det turmuligheter i gangavstand fra alle boområder, og dette er kvaliteter det er viktig å ta vare på i arealplanleggingen framover.
Kommunen har i flere tilfeller vært aktiv deltaker i dialogen med grunneiere for å finne gode, tilrettelagte stiløsninger som oppleves akseptable for grunneier, og som gir gode løsninger for de som bruker stinettet. Dette har av og til vært krevende, og særlig i strandsona langs Mjøsa er det i noen tilfeller motstridende interesser.
Sykkelturisme blir stadig mer populært, og sykkel er også et utmerket framkomstmiddel på mange veger og stier i Stange. Nasjonal sykkelrute nr 7, Pilgrimsruta, går fra Trondheim, og passerer gjennom Stange til Oslo og Halden, og derfra videre nedover Europa til Santiago de Compostela i Spania. Gjennom Stange er den en del av ruta som kalles Mjøstråkk.