Kantsonene er viktige leveområder for planter, insekter og fugler, i tillegg til at de fungerer som trekkveier for store og små viltarter. Ofte ligger det også godt til rette for stier og løyper langs slike kantsoner. Kantsonene er også et særlig viktig element langs vassdragene. Dels ved at den bidrar til mindre avrenning av næringssalter til vassdraget, men også fordi den forsterker elvebredden mot erosjon, gir nedfall av insekter som mat for fisk, skaper skygge og jevnere temperaturforhold i vannet.

Det er en lang tradisjon for å ha beitedyr på inngjerdede, gårdsnære havnehager i Stange. Det er særlig storfe som har beitet på disse områdene, men også noe sau og hest. I 2023 ble det for eksempel sluppet 1757 storfe på slike bygdenære beiter her i Stange. Havnehager og inngjerdede beiter være leveområde for mange planter og insekter som er særlig knyttet til kulturlandskapet. Etter hvert som det har blitt mindre mjølkeku i våre områder, har ammeku vokst fram som en alternativ driftsmåte for å utnytte disse områdene, og slik bidra til at disse havnehagene beholder mye biologisk mangfold. En skal heller ikke glemme den store verdien slike beiter har for et opplevelsesrikt kulturlandskap.

Stange har historisk hatt et stort antall gårdsdammer for å skaffe vann til folk og fe. Over tid har mange av disse grodd igjen eller blitt gjenfylt, men det er fortsatt mange biologisk verdifulle gårdsdammer i Stange. I tillegg har det med bistand fra våtmarksgruppa i ornitologisk forening blitt gravd ganske mange nye gårdsdammer i Stange og kommunene rundt. I perioden fra 1990 til 2024 er det snakk om over 80 nye eller restaurerte dammer i Stange, og det graves stort sett 1 til 2 nye dammer i kommunen hvert år. Dette bidrar til at vi fortsatt har et stort antall biologisk rike dammer i kulturlandskapet, og at truede amfibiearter som storsalamander og spissnutet frosk fortsatt finner egnede leveområder i Stange. Når det gjelder ivaretakelse av gårdsdammer ligger Stange trolig bedre an enn mange sammenlignbare kommuner. 

Ved rullering av kommuneplanens arealdel (2023) ble det innarbeidet nye føringer for å begrense inngrep i kantsoner langs vassdrag av hensyn til biologisk mangfold;

“En kantsone (vegetasjonssone) til hver side for vassdrag skal opprettholdes for å ivareta økologiske funksjoner. Dette er likevel ikke til hinder for ordinær skogsdrift eller for å etablere punktvis tilgang til vannet for å tilrettelegge for friluftsliv, for landbruksdrift eller for kryssende veger. Med mindre annet fremgår av plankartet eller reguleringsplaner gjelder en byggegrense på 100 meter til Mjøsa og til vann med mer enn 30 daa vannflate, Svartelva og Vikselva/Fosselva. Innenfor denne byggegrensen skal det tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.”