Maud Angelica på Ingeborgdagene

21. – 23. april er det klart for femte runde med Ingeborgdagene på Fredheim på Tangen. En av de som kommer er Maud Angelica Behn.
Tema for årets litteraturfestival er inkludering.
- Ingeborgdagene er litteratur, kunstmangfold og flotte kulturopplevelser. Men også dagsaktuelle temaer som vekker engasjement og følelser. Inkludering er et begrep som rommer mange og mye. Vi har invitert et spennende knippe mennesker som fra sine ulike ståsteder vil bidra til å sette inkludering på dagsorden, sier biblioteksjef Anita Bunes.
Løfter viktige samfunnsstemmer
Inkluderingsperspektivet farger store deler av festivalprogrammet, som løfter unike, sterke og viktige stemmer i dagens samfunn.
- En av disse er Maud Angelica Behn, som er festivalutstiller sammen med venninnen Mikaela Augestad. Vi er mange som husker Behns rørende tale i sin fars begravelse, hvorpå hun senere mottok Akuttpsykiatriprisen 2020 for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord. I malerier og trykk finner vi en motvekt til tematikken med fargesterke og glade bildeframstillinger. Åpningen blir lørdag 22. april kl. 14, sier Inger Sleppen, styreleder i Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim.
Flere prisvinnere
Det kommer flere prisvinnere til Fredheim denne helga:
- Så sent som 8. mars ble Ella Marie Hætta Isaksen tildelt Fritt Ords Honnørpris for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolks rettigheter. Forfatter Bjørn Hatterud mottok i 2021 Fritt Ords Pris for sitt bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen til funksjonshemmede i Norge. Vi gleder oss til å høre innlegg fra begge to søndag 23. april, sier Sleppen.
Det er totalt fire innlegg som presenteres denne dagen, og som leder ut i en panelsamtale med tema Inkludering.
- The Voice-aktuelle Thomas Tvedt er artist, sangpedagog og musikkterapeut, og vil snakke om hvordan det er å leve som blind i en verden skapt av og for seende mennesker. Glenn Erik Haugland er komponist og musikkdramatiker med stort samfunnsengasjement. Med festivalen TronTalks ser han på møter mellom musikk, kunst, filosofi og verdier, sier Sleppen.
I tillegg kommer som nevnt Ella Marie Hætta Isaksen, vokalist i bandet ISÁK og Stjernekamp-vinner 2018, som i 2021 utgav boka «Derfor må du vite at jeg er same». Bjørn Hatterud har skrevet om sin oppvekst som funksjonshemmet, og er blant annet opptatt av motsetningsforholdet mellom normalitet og avvik.
Ble pisket
En sentral post på programmet denne helgen er bokbad med Fatameh Ekhtesari lørdag 22. april:
- I 2015 flyktet Ekhtesari fra Iran etter å ha blitt dømt til nittini piskeslag og elleve og et halvt års fengsel. Hun kom til Lillehammer som fribyforfatter i 2017, og har etablert seg som poet, forfatter, redaktør og menneskerettighetsaktivist. Ekhtesari har gitt ut flere dikt- og novellesamlinger, som sammen med hennes bakgrunn blir tema for bokbadet, sier Bunes.
Konsert, dans og mere kunst
Festivalen innledes fredag 21. april med konsert med BerntzBønch som består av Frode Berntzen (gitarist og låtskriver), Simen Wie (bass) og Skjalg Lidsheim (trommer). Hamar-trioen spiller jazzrock med sterke innslag av improvisasjon. De baserer seg i hovedsak på Berntzens låter, ispedd selektivt utvalgte klassikere fra store skikkelser innen gitarpower-tradisjonen. Konserten vil foregå innendørs på kulturlåven.
Som tidligere år blir det tilbud om gratis tegnekurs for elever på 5.-7. trinn, denne gangen med tegneserieforfatter Nils Axle Kanten. Kanten er best kjent for den daglige avistegneserien Hjalmar og ruteserien Firkanta som er publisert i om lag 75 norske og utenlandske aviser.
- Nils Axle Kanten har en unik evne for karikering som jeg er helt sikker på at vil inspirere tegneglade unge! Vi sender ut informasjon til alle elever på de aktuelle klassetrinnene via skolene, og med påmeldingsskjema på kommunens nettsider. Tegnekurset foregår søndag 23. april fra kl. 10 til 13, og det er som nevn gratis, sier bibliotekar Heidi Skogheim Kaspersen.
I tillegg til årets festivalutstilling så blir det en mindre utstilling med taktilkunst fra Fluxwork. Dette er reproduksjoner av kjente verk som er produsert med den hensikt å gi svaksynte og blinde en mulighet til å oppleve bildene. Søndag 23. april blir det dans på tunet med 2. trinn på danselinja på Stange videregående skole.
Arven etter Ingeborg
Festivalen i sin helhet er inspirert av Ingeborg Refling Hagens liv og virke, noen programposter mer konkret enn andre. En av disse er "Sambygdinger leser Ingeborg Refling Hagen".
- I år er vi skikkelig stolte av å ha fått med oss rekordmange sambygdinger i alle aldre som vil krydre programmet i små og store bolker med egenvalgte dikt og tekster. Det er viktig for oss å engasjere lokalmiljøet, det beriker festivalen og gir oss forankring, sier Sleppen.
Lørdag kl. 12 blir det Ingeborgvandring på strekningen Tangen skole til Fredheim. Hallvord Reiar Michaelsen Steen formidler dikt og minner, ispedd sang og musikk fra Nina Weensvangen og Ole Ronny Tyseng.
De som bodde på Fredheim i Ingeborgs tid var vant til å bli lest for og å lese høyt for andre.
- I Norge er vi mange og ulike mennesker som til sammen snakker over 150 forskjellige språk! Vi inviterer til eventyrstund med flerspråklig høytlesning der Camilla Brandt og Alina Shukalova leser boka «Ryddetid» av Camilla Kuhn på norsk og ukrainsk i kombinasjon med at det vises bilder på storskjerm. Dette skjer lørdag 22. april kl. 10 og kl. 12, sier Sleppen.
- Noen ganger må man tørre å være litt smal
Ingeborgdagene er også en ressurs for skolene i området, som får tilbud om skrivekurs og forfatterbesøk på omgang. Denne gangen er det 7. trinn på Tangen skole som får skrivekurset, mens det er 8. trinn på Romedal ungdomsskole som kommer til Fredheim på forfatterbesøk.
- De får møte Aon Raza Naqvi, som er tekstforfatter med bakgrunn fra reklame og medier. Han er initiativtaker og redaktør for boka «Third Culture Kids» fra 2019, som handler om det å vokse opp mellom kulturer. Hvordan er det å føle seg norsk, men ikke å se ut som du er norsk? Med dette som bakteppe vil Raqvi snakke om retorikk, mangfold og narrativ, sier Skogheim Kaspersen.
Arrangørene Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim og Stange kommune/Stange bibliotek er stolte av årets program, som nok en gang løfter et viktig tema i kombinasjon med kulturarv og kunstmangfold til en innholdsrik helhet:
- Ingeborgdagene ligner ikke på andre arrangementer i området. Vi har funnet en form og et innhold som skiller seg ut, og som rører ved temaer som skaper debatt og som setter spor. Publikum er mangfoldig, og noen ganger må man tørre å være litt smal for å dekke bredden. Vi er stolte av å presentere årets program som involverer samfunnsaktuelle aktører på nasjonalt nivå som så vel som engasjerte sambygdinger. Det er summen av alt dette som skaper Ingeborgdagene, oppsummerer kulturrådgiver Nina Halvorsen.
Se programmet her