Endringer i beregning av eiendomsskatt og fleksibel fakturering

I kommunestyremøte den 26. oktober 2022 ble det vedtatt at Stange kommune skal gå over til å benytte Skatteetatens formuesgrunnlag som grunnlag for utskriving av eiendomsskatt.
Sjekk skattemeldingen
Da dette er nytt for Stange kommunes boligeiere oppfordrer vi alle til å sjekke skattemeldingen. Her må du sjekke byggeår, type bolig og boligens P – rom (primær rom). Det er du som boligeier som har ansvaret for at disse opplysningene er riktig. Når du har oppført et tilbygg/påbygg skal arealet rettes i skattemeldingen. I skattemeldingen finner du også beregnet markedsverdi for bolig (boligverdi/formuesgrunnlag).
Endringsmelding til Skatteetaten
På Skatteetatens hjemmesider kan du rette boligopplysninger ved å sende inn en endringsmelding til Skatteetaten. Mener du at boligverdien er satt for høyt i forhold til reell markedsverdi kan du også sende endringsmelding til Skatteetaten.
Du kan regne ut formuesverdien for din bolig. Husk at formuesverdien er 25% av boligverdien for en primærbolig.
Hvordan beregnes eiendomsskatten for en bolig?
Et eksempel på en bolig med et formuesgrunnlag/boligverdi på 4.000.000 kroner (formuesverdi kr. 1.000.000,- for primærbolig)
Formuesgrunnlag/boligverdi kr. 4.000.000,-
- Obligatorisk reduksjonsfaktor 30% kr. 1.200.000,-
Beregningsgrunnlag for eiendomsskatt = 2.800.000,-
Kr. 2.800.000,- multipliseres deretter med promillesatsen. Promillesatsen er pr i dag vedtatt til 3,2 promille for 2023, men den kan bli endret.
Skatteseddel i februar
I løpet av februar vil det bli sendt ut skatteseddel til alle som eier eiendom i Stange kommune. Her vil det fremkomme hvor mye eiendomsskatt du skal betale i løpet av 2023.
Søknad om fritak for eiendomsskatt etter eiendomsskatteloven §2 (PDF, 90KB)8 skal fortsatt sendes til Stange kommune.
Fleksibel fakturering
I 2023 innfører Stange kommune fleksibel fakturering på kommunale avgifter.
Fleksibel fakturering er en løsning som gjør at innbyggerne gis fleksibilitet ved å dele opp faktura for kommunale avgifter selv. Tidligere har det vært fire fakturaer i året, eiendomsskatt i mai og november, og eiendomsavgifter i mars og september.
Fra 2023 vil dette bli slått sammen, og første faktura kommer i mars. Du kan selv betjene den fleksible faktureringen ved å logge deg på MinSide fra kommunens hjemmeside. Løsningen vil være tilgjengelig i mars 2023.
Eiendomsskatt - betalingssatser - 2023
Endringer i beregning av eiendomsskatt fra 2023
Kommunestyret har vedtatt at Stange kommune fra 2023 skal benytte Skatteetatens formuesgrunnlag som grunnlag for utskriving av eiendomskatt. Det er nå viktig at du som boligeier sjekker din skattemelding.
Hvor mye øker eiendomsskatten om jeg bygger en garasje på 30m2?
Eiendomsskatt - betalingssatser
Bruksareal som eiendomsskatt beregnes av er alt areal innenfor ytterveggene.
Pris pr. m2 for bolig og fritidseiendommer fastsettes slik:
- Bruksareal i hovedetasje (kan være både 1. og 2. etasje) 13 000,- for fritidsbolig kr. 10.000,-
- Underetasje/Sokkel-etasje 7.800,- for fritidsbolig kr.6.000,-
- Leilighet i underetasje 13.000,-
- Kjeller 5.200,- for fritidsbolig kr. 4.000,-
- Loft 7.800,- for fritidsbolig kr. 6.000,-
- Uisolert etasje/loft, garasje, carport 3.000,-
- Carport/takoverbygg 3 000,-
- Tomt 250,-
I tettbebyggelsen beregnes eiendomsskatt for hele tomten. I spredt bebyggelse beregnes det for maks. 1500 m2. Når det gjelder fritidsboliger beregnes det eiendomsskatt for 1000 m2 dersom ikke annet er oppgitt.
Områdefaktor
Stange kommune er delt inn i ni forskjellige soner. Områdefaktoren skal gjenspeile eiendommens omsetningsverdi. Områdefaktoren skal multipliserer med sjablontaksten.
Områdefaktor - eiendomsskatt Område Områdefaktor Sandvika vest for Sandvikavegen, nord for Mjøslivegen 1,3 Fritidsboliger langs Mjøsa fra Bekkelaget til Skaberud 1,2 Tettbebyggelsen i Bekkelaget / Sandvika 1,1 Mjøsli hytteområde 0,9 Stange sentrum og tettbebyggelsen rundt inkl. Navneberget, Sønderhagan, Sannerkroken 0,9 Romedal tettsted med Starhellinga, Tangen tettsted og Ilseng tettsted 0,8 Området vest for E6 og ned til Mjøsa avgrenset i syd av ei brukket linje sør for Stange sentrum. I nord avgrenset av tettbebyggelsen i Bekkelaget 0,8 Harasjøen, Gjetholmsjøen og granerudsjøen 0,8 Romedal vest for Rv.3, men utenfor tettstedet Romedal og Starhellinga 0,7 Vallset tettsted og ett område rundt Tangen tettsted 0,7 Bergsjøen og Rasensjøen 0,7 Strandlykkja, Espa, Tangenhalvøya, Vallset utenfor tettstedet, Kolomoen, øst for Rv.3 opp til Løten grense 0,6 Resten av Stange- og Romedal almenning. 0,5 Kan jeg søke om fritak?
Kommunestyret kan vedta å frita eiendommer etter §7 i eiendomsskatteloven. Dette gjelder trossamfunn, idettsanlegg mm. For mer informasjon se eiendomsskattevedtektene (PDF, 116KB).
Det kan søkes om fritak for eiendomsskatt etter eiendomsskatteloven §28. Utgangspunktet er at husstandens samlede inntekt må være under 3G og husstandens samlede formue foruten egen bolig må være lavere enn 2G. Retningslinjer for fritak etter §28 (PDF, 77KB).
Jeg har revet bygning, eller deler av en bygning på eiendommen min.
Dersom dette er bygningsmasse som inngår i grunnlaget, skal eiendomskattetaksten justeres. Som med nybygg er det eiendommens tilstand per 1. januar som gjelder, slik at endringen gjøres gjeldende fra 1. januar året etter. Slike endringer gjør kommunen når det er gitt ferdigattest på rivingen. Dersom du mener revet areal fremdeles er med i grunnlaget kan det skyldes at det ikke foreligger ferdigattest. Siden riving er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven må det søkes om tillatelse i forkant av arbeidet.
Jeg har bygd meg nytt hus, hytte, garasje eller et tilbygg, hva skjer med eiendomsskatten?
Eiendomsskattelovens regler sier at det er eiendommens tilstand per 1. januar som gjelder dersom taksten skal justeres. Dette betyr at ny bygningsmasse først vil inngå i grunnlaget som danner eiendomsskattetaksten 1. januar året etter du er ferdig med byggeprosjektet. Dersom du får ny takst på eiendommen din vil du motta en egen orientering om den nye taksten og klageadgang på taksten.
Hva er sonefaktor og sonekart?
Siden markedsverdien vil variere med beliggenhet i kommunen utarbeides det et sonekart som er med på å ta hensyn til de varierende markedsverdiene. For eksempel vil en gjennomsnittsbolig i Bekkelaget ha høyere markedsverdi enn tilsvarende stort hus i Vallset eller på Tangen. På lik linje vil ei hytte langs Mjøsa ha høyere verdi enn tilsvarende hytte med beliggenhet i en av allmenningene. De ulike sonefaktorene vil vises i sonekartet. Sonefaktoren tas hensyn til i takstfastsettelsen.
Når kommer regningen?
Hva er promillesatsen og eiendomsskatten?
Kan jeg klage på eiendosskattetaksten?
Bestemmelser i eiendomsskatteloven sier at eiendomsskattetaksten ikke skal være høyere enn hva eiendommen kan selges for ved et fritt salg. Dersom du mener at eiendomsskattetaksten er høyere enn eiendommens markedsverdi kan du sende inn en klage. Skatteseddel med informasjon om klageadgang og klagefrist sendes ut før 1. mars hvert år. Du må betale fastsatt eiendomsskatt selv om du har klaget på taksten. Dersom du får medhold i en klage vil du få tilbakebetalt det du har betalt for mye.
Hvorfor er ikke eiendomsskattetaksten og likningsverdi det samme?
Eiendomsskattetaksten må ikke forveksles med likningsverdien på eiendommen. Eiendomsskattetaksten er en kommunal takst som brukes for å beregne eiendomsskatt, mens likningsverdien er fastsatt av Skatteetaten for å beregne eventuell formueskatt til staten. Faktorene som legges til grunn ved beregning av likningstakst er forskjellig fra de som kommunen bruker ved beregning av en eiendomsskattetakst. Skatteetatens informasjon om likningsverdi på boliger
Hvordan kommer man frem til eiendomsskattetaksten?
Man benytter en sjablon, hvor det er fastsatte verdier per kvadratmeter, som multipliseres med det antall kvadratmeter en har med bolig, hytte, uthus/garasje, tomt eller andre bygninger. Sjablonverdiene er fastsatt av sakkyndig takstnemnd. Denne verdien, multiplisert med sonefaktoren vil gi et forslag til eiendomsskattetakst.
Hva er eiendomsskattetaksten?