10 tidlige tegn på demens

Oversikten over tidlige tegn på demens viser typiske forskjeller på problemer som alle kan ha, og problemer som kan være knyttet til demenssykdom.

Hukommelsestap som påvirker arbeidsevnen

Det er normalt å glemme et gjøremål, en tidsfrist eller navnet til en kollega. Personer med demens kan oppleve hyppig glemsomhet eller uforklarligforvirring.

Problemer med å utføre vanlige oppgaver

Det er normalt at travle mennesker kan glemme detaljer, som for eksempel å servere noe av tilbehøret til et større måltid. Personer med demens kan glemme å servere maten de har laget, eller  glemme at de har laget maten.

Språkproblemer

Alle kan ha problemer med å finne de riktige ordene. Personer med demens kan glemme helt enkle ord, eller bruke ord som er meningsløse i sammenhengen.

Desorientering om tid og sted

Det er normalt å være usikker på hvilken ukedag det er, eller hva man skal kjøpe i butikken. Personer med demens kan gå seg bort i sitt eget nabolag uten å  vite hvordan de kom seg dit, eller hvordan de skal finne veien hjem.

Svekket dømmekraft

Mange kan glemme å ta med genser eller jakke en kjølig kveld. Personer med demens kan gå i butikken i morgenkåpen, eller gå ut i snøen med tøfler på.

Problemer med abstrakt tenkning

Det kan være vanskelig å håndtere alle sider ved sin personlige økonomi. For personer med demens kan det være helt umulig å forstå tall eller foreta enkle  regnestykker.

Feilplassering av gjenstander

Alle mennesker roter bort nøkler og lommebøker fra tid til annen. Personer med demens kan legge gjenstander på helt feil sted, som strykejernet i kjøleskapet og armbåndsuret i sukkerkoppen. Ofte har de ingen forklaring på hvorfor tingene ble plassert der.

Forandringer i humør

Alle opplever svingninger i humøret. Personer med demens har en tendens til raskere humørsvingninger, uten åpenbar årsak.

Atferdsendringer

Når man blir eldre, er det er ikke uvanlig å endre seg til en viss grad. Personer med demens kan utvikle dramatiske atferdsendringer, enten plutselig eller over lengre tid. En som tidligere var ubekymret og sorgløs kan bli sint, mistenksom eller engstelig.

Tap av initiativ og engasjement

Det er normalt å gå lei av husarbeid, jobb, eller sosial omgang i perioder. De fleste vil imidlertid opprettholde en viss interesse for slike aktiviteter, og kanskje etterhvert få gnisten tilbake.  Personer med demens forblir uinteresserte og uengasjerte i mange eller alle sine tidligere aktiviteter.