Her finner du en oversikt over spørsmål og svar i forbindelse med koronaviruset. 

Hvordan smitter koronavirus?

Koronavirus smitter gjennom det som kalles dråpesmitte. Koronavirus finnes i små dråper som kommer ut gjennom munnen og nesen når en person som er smittet hoster eller nyser. Den vanligste smittemåten er at du puster inn dråper med smitte som svever i lufta eller at du får virus på hendene og får det i deg hvis du tar deg i ansiktet.

Les mer om hvordan koronaviruset smitter


Hvem kan være smittet?

Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra områder med pågående spredning, eller etter nærkontakt med en person som har testet positivt for viruset, kan være smittet. 


Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg er smittet?

Symptomene på koronavirus ligner de man ser ved forkjølelse og influensa. Feber, sår hals og hoste er vanlige symtomer. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker.

 • Hvis du mistenker at du er smittet, skal du holde deg hjemme og ringe
  • Hamarregionen koronatelefon 47 77 00 75 (hverdager 09.00-21.00)
  • fastlegen din.
  • legevakten på 116 117
    
 • Legen eller helsepersonell på legevakten vil fortelle deg hva du skal gjøre videre. 

 
Ikke møt opp på legekontoret eller legevakta uten at du har avtale på forhånd. Dette for at helsepersonell kan ta imot deg på rett måte, samt for å unngå å smitte andre.

Les mer om hva du skal gjøre dersom du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset.

Friske personer som de siste 14 dagene har hatt kontakt med en person som er bekreftet syk med viruset, bør ta kontakt med helsetjenesten og vil følges opp.


Hva er forskjellen på hjemmekarantene og hjemmeisolasjon?

Folkehelseinstituttet opererer med to begrep når de holder folk hjemme som et ledd i smitteforebyggingen; hjemmekarantene og hjemmeisolering. Karanteneregler på flere språk

Hjemmekarantene

Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på koronaviruset, men som har hatt nær kontakt med en som er bekreftet smittet, eller for de som har vært i områder med vedvarende smittespredning. Personer som er i hjemmekarantene kan gå ut av hjemmet, men de skal unngå kontakt med andre. Dette omfatter å:

 • Ikke gå på jobb eller skole
 • Unngå reiser og ikke ta offentlig transport
 • Unngå andre steder der man lett kommer nær andre

Husstandsmedlemmer kan leve som normalt, og gå på jobb, skole eller i barnehage.

Personer i hjemmekarantene er å regne som friske, men skal være ekstra oppmerksomme dersom de utvikler feber eller luftveissymptomer. Dersom de får slike symptomer, defineres de som «mistenkt tilfelle». Da gjelder smitteverntiltakene som ved hjemmeisolering, og lege må kontaktes for videre oppfølging.

Les mer om hjemmekarantene

Hjemmeisolering

Ved hjemmeisolering skal du holde deg hjemme. Du kan med andre ord ikke selv gå i butikken. Du bør begrense omgangen med andre personer i hjemmet ditt. Om mulig bør du oppholde deg og sove i et annet rom enn de andre du bor sammen med, og om mulig bør du bruke et separat bad og toalett.

Les mer om hjemmeisolering


Blir jeg sykmeldt dersom jeg må være hjemme?

Du har rett til sykmelding hvis en lege vurderer at du må holdes hjemme fordi du kan være smittet av koronaviruset. Dette gjelder også hvis legen ikke vet sikkert om du er smittebærer.

NAV kan godta sykmelding uten personlig undersøkelse når det gjelder smittsom sykdom av betydning for folkehelsen. Les mer på NAV sine nettsider. 

https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/samarbeid/leger-og-andre-behandlere/nyheter/sykmeldinger-i-forbindelse-med-koronaviruset


Folkehelseinstituttets informasjonstelefon for koronavirus

Har du spørsmål om det nye koronaviruset? Hvis du ikke finner svar på fhi.no, ring informasjonstelefon for publikum: 815 55 015.


Relevante lenker - les mer om koronaviruset