Folkehelseinstituttet har gjennom sommeren innhentet mer informasjon og erfaring fra land som tilbyr vaksine til unge. Anbefalingen baseres på en grundig gjennomgang av tilgjengelig kunnskap.

Vi oppfordrer ungdom og foresatte om å lese mer her om vaksine til 16- og 17-åringer (fra FHI sine nettsider).

Vaksinen er gratis, og frivillig å ta.

Hvilken vaksine tilbys?

Både vaksinene Comirnaty (BioNTech/Pfizer) og Spikevax (Moderna) er godkjente fra 12 år, men pga lengre erfaring med Comirnaty til de under 18 år, skal fortrinnsvis denne vaksinen tilbys til 16-17-åringer.  Les mer om vaksinene her: Spikevax (Moderna) og Comirnaty (BioNTech/Pfizer) .

Intervall mellom dose 1 og 2

Det skal settes to doser med vaksine. 16-17 åringene anbefales et intervall mellom første og andre dose på 8 - 12 uker. Årsaken til at det anbefales et langt intervall er at unge har svært god immunrespons på vaksinen, og vil være beskyttet mot alvorlig sykdom etter første dose (FHI).

Samtykke fra foresatte for de som ikke er fylt 16 år

I Norge er man helserettslig myndig fra fylte 16 år, og kan samtykke til vaksinasjon selv. For ungdom som er født i 2005, men ikke har fylt 16 år når vaksinen skal settes, må det foreligge samtykke fra begge foresatte med foreldreansvar, uavhengig av om foresatte bor sammen eller hver for seg.

Her finner man skjema som må fylles ut og tas med på vaksinasjonsdagen:

Last ned samtykkeskjema her (pdf)

Hvis man ikke har mulighet til å printe ut skjemaet, kan det hentes ved Vaksinasjonsstasjonen i Stangehallen i åpningstid onsdag, torsdag og fredag (og lørdag uke 34) mellom kl 09:00 – 15:30.

Hvordan får 16-17-åringer time til vaksinasjon?

Stange kommune starter med vaksinering av gruppen allerede fra lørdag 28.8, med det antall Comirnaty-vaksiner som er avsatt og dermed tilgjengelig for gruppen. I ukene 34+35 er antallet begrenset, men øker fra uke 36.

Ungdommene trenger ikke å bestille seg time på forhånd, men kan møte på drop-in vaksinering for ungdom på følgende tidspunkt:

Uke 34: Lørdag 28.8 mellom kl 12:30 -15:00 (begrenset antall doser med Comirnaty)

Uke 35: Torsdag 2.9 mellom kl 16:00 – 18:30  Avlyst pga svært få Comirnaty-vaksiner fra BioNTech/Pfizer

Uke 36: Torsdag 9.9 mellom kl 16:00 – 18:30

Man får time for dose 2 ved oppmøte for dose 1.

 

På vaksinasjonsdag:

  • Vaksinasjonen foregår ved kommunens vaksinasjonsstasjon i Stangehallen.
  • NB! Man kan ikke møte hvis man har symptomer på koronasykdom, er i karantene eller i isolasjon. Det gjelder også foreldre som følger.
  • Man må sprite hendene og vil få utdelt munnbind ved ankomst.
  • Ungdom født i 2005 som ikke har fylt 16 år, må ha med en foresatt.
  • Underskrevet samtykkeskjema må uansett medbringes for de som er født i 2005 og ikke er fylt 16 år.
  • NB! Alle MÅ ha med gyldig legitimasjon med fullt personnummer.
  • Man vil bli stilt noen få helserelaterte spørsmål før vaksinen settes, som må besvares (såkalt egenerklæring). Foreldre svarer sammen med ungdommen hvis ikke fylt 16 år.

Det er litt ulik praksis i kommunene. Hvis man får vaksine i annen kommune/sted, er det derfor fint om det sendes en mail til: koronavaksinasjon@stange.kommune.no .

 

Velkommen til vaksinasjon!

 

Illustrasjonsfoto Mostphotos