– Vi sier som vi gjorde i fjor: Opplevelsen av Return på hjemmebane og ved Mjøsas bredder er for god til å kunne nedskaleres og tilpasses dagens smittevernhensyn. Vi har lovet en folkefest, og vi satser fortsatt på å innfri – to år på overtid. 

ReturnNy dato er lørdag 18. juni 2022 på Atlungstad Brenneri. 

- Samfunnet gjenåpnes sakte men sikkert, og kanskje hadde vi klart å gjennomføre en nedskalert konsert allerede i år. Som kommune er vi likevel opptatt av at andre arrangører skal få slippe til først. Det siste året har vært utfordrende for kulturbransjens mange ledd, og nå er det viktig at vi støtter opp om disse på de måter som vi kan, sier kultursjef Solbjørg Tveiten.

- 18. juni plasserer seg fint mellom skoleslutt og sommerferie. Det er helga før Sankthans, og feriepengene er på konto. Er vi riktig heldige så kan vi samtidig feire at koronapandemien er et tilbakelagt kapittel – og akkurat det er verdt en fest, sier brenneridirektør Ole Volden-Sandersen. 

- Gutta i bandet er enige om at en konsert på hjemmebane handler om totalopplevelsen. Det skal være folkefest og moro, og ikke kohorter, begrensninger og tiltak. Med denne utsettelsen anser vi konserten å være «back on track», sier bassist Tore Larsen. 

40 år med Rockehistorie

Return så dagens lys på en låve i Stange i 1980. I 1985 kom gjennombruddet med singelen Sheila, som solgte 1000 eksemplarer og som gjorde Return til Norgesmestre i Rock. Resten er historie. 

- Return er en del av Stange sin identitet. For oss i Stange så er Knut Erik, Tore, Øyvind, Henning og Magnus sambygdinger og kjentsfolk. Return er også et band av internasjonal karakter og en nasjonal kulturskatt, sier kultursjef Solbjørg Tveiten. 

Jubileumsåret 2020 ble innledet med en akustisk turné, også denne med oppstart i Stange på Stange bibliotek. Den store folkefesten ble imidlertid satt på vent, og har blitt vurdert fram og tilbake gjentatte ganger det siste året. 

- Vi ville jo så gjerne, men dette har ikke vært tida for å ta sjanser. Det er lys i enden av tunnelen, og det ser lyst ut for 2022. Nå satser vi på at alle gode ting er tre, sier Tveiten. 

Solgte billetter vil gjelde på ny dato

For alle som hadde sikret seg billett til 2020 eller 2021, så videreføres disse til å gjelde også neste års arrangement. Samtidig har det gått langt tid, og arrangørene har forståelse dersom noen ønsker sine billetter refundert. 

- Det begynner å bli noen datoer å holde styr på, men det klarer vi. Så ingen skal være bekymret for at de ikke slipper inn med «utgått» billett. Så håper vi at Stangefolket og andre publikummere fortsatt har troa på at dette skal skje og blir med oss videre, men vi åpner også for at de som ønsker kan få refundert sine billetter ved henvendelse til ticketmaster, sier Tveiten. 

Alle gode ting er tre

Så da er det bare å glede seg! Sankthanskonserten er i ferd med å etablere seg som en tradisjon og en sommerhappening basert på musikalske opplevelser og folkefest ved Mjøskanten. 

- Hvis samfunnet åpner seg på den måten og i det tempoet vi ser konturene av nå, så er det god grunn til å glede seg til Return, folkefest og sommermoro i 2022, avslutter arrangørene Stange kommune/Kønnband, Atlungstad Brenneri og Atlungstad Golf.