Sigrid Bonde Tusvik og Ane Tusvik Bonde kommer til Ingeborgdagene

- Ingeborg Refling Hagen har påvirket mange, også søstrene Sigrid Bonde Tusvik og Ane Tusvik Bonde. De har begge et stort samfunnsengasjement og det er lett å trekke paralleller fra deres engasjement til Ingeborg Refling Hagens liv. De er på mange måter kompromissløse samfunnsdebattanter alle tre – hver i sin tid. Vi ser virkelig frem til å høre Sigrid og Ane under Ingeborgdagene søndag 25.april, sier kultursjef Solbjørg Tveiten.

– Ingeborgdagene er en anledning for sosialt og mentalt påfyll, og samtidig stifte nærmere bekjentskap med en av Stanges mest tydelige kulturprofiler. I fjor ble arrangementet utsatt, og vi er fortsatt inne i en usikker tid. Vi må derfor være forberedt på endringer, men vi planlegger for en utendørs gjennomføring av festivalen med godt vær og god avstand, sier Tveiten.


For å ivareta smittevernhensyn er arrangementet i år kun for Stanges innbyggere, og det vil være begrenset antall billetter tilgjengelig for arrangementet.


Et felles kodespråk

Sigrid Bonde Tusvik er kjent både fra scene og TV. Hun lager Norges største podcast, Tusvik&Tønne, sammen med Lisa Tønne. Hun skriver fast i Dagsavisen og har utgitt flere bøker.

Ane Tusvik Bonde jobber i Human Rights House Foundation og har jobbet med menneskerettighetsorganisasjoner i mange år.

De utgjør to viktige stemmer i samfunnsdebatten og på 1980-tallet studerte de begge Ingeborg Refling Hagens litteratur. Litteraturen frembrakte følelser, engasjement og forståelse, og koblet de to søstrene tettere sammen. Det var Ingeborgs tekster om å løfte fram kvinnene, omfavne dem som falt utenfor og stå opp for dem som ble gjort urett som vekket det største engasjementet. Gjennom hennes litteratur utviklet de sitt felles kodespråk.


- Sigrid og Ane viser et sterkt engasjement for samfunnet. Det koster mye og det gjorde det også for Ingeborg Refling Hagen, sier styreleder i Ingeborg Refling Hagen forening, Inger Sleppen

I boka «Det  brenner en ild», om menneskers møte med Ingeborg Refling Hagen og hennes forfatterskap, skriver søstrene: Og det minner oss på, som hver gang vi lirer av oss "Jeg har møtt en engel inni lunden", at ord kan ha kraft, og at det er viktig å kjempe for dem og heve stemmen. Som Ingeborg gjorde, og som vi gjør på vår måte (Det brenner en ild, s. 213).
 

Framtidstro

Litteraturfestivalen Ingeborgdagene, som i år arrangeres 23. – 25. april på Tangen, setter  fokus på litteratur, men også teater, billedkunst, dans og musikk. Arrangører er Ingeborg Refling Hagens Kulturhus Fredheim og Stange kommune.

Årets festival har et spennende og variert program som inkluderer flere kunstuttrykk og tematikk koblet til Ingeborg Refling Hagens liv og virke. Fredag 23. april blir det utekonsert med gruppa MEER. Lørdag 24. april er i Ingeborgs ånd, med skrive- og tegnekurs for barna, kunstutstilling, bokbad og tekstopplesning. Sigrid Bonde Tusvik og Ane Tusvik Bonde er del av programmet søndag 25. april, som er viet årets festivaltema «Framtidstro». De to bidrar i en paneldebatt sammen med Sigbjørn Johnsen, Torleif Linhave Bamle, Ida Oleanna Hagen og Helene Guåker, og samtlige har innledende innlegg om temaet i forkant av debatten.