- For Ingeborg Refling Hagen var temaet nært knyttet til motstands- og frihetskamp, og til fredsarbeid. I dag er det nærliggende å knytte temaet til koronapandemien, men også til verdenssituasjonen generelt, til klima og miljø, og til kunst og litteratur for å nevne noe, sier kultursjef Solbjørg Tveiten.

Årets program er snart spikret, og vil strekke seg over fire dager med bokprat for skoleelever på torsdag og åpne publikumsarrangementer fra fredag til søndag.

Ingeborgdagene 2021

Litteratur, tegning, dans og musikk

Litteraturen har en nær relasjon til andre kunstuttrykk: Til billedkunst i form av illustrasjon, til dans gjennom musikk og til musikk via tekst. Dette samspillet kommer tydelig til uttrykk i årets festival, som har konsert med plateaktuelle MEER, dansere fra PS:Dance og kunstner Øyvind Torseter på programmet.

Øyvind Torseter er årets festivalkunstner. Den nå Oslobaserte og Kunstbanken-aktuelle kunstneren er illustratør, barnebokforfatter, tegneserieskaper og billedkunstner. Torseter er opprinnelig fra Stange, og regnes som en av landets fremste billedbokkunstnere. Han har en karakteristisk strek som fenger store og små. I løpet av Ingeborgdagene vil han ha bokprat for inviterte ungdomsskoleelever, og to tegnekurs for elever på 5., 6. og 7. trinn. Utstillingen til Øyvind Torseter åpner lørdag 24. april kl. 14.

Det årlige skrivekurset, som også er for elever på 5., 6. og 7. trinn, holdes denne gangen av lyriker Ted Martin Granlund fra Løten. Siden 2004 har Granlund, som har gitt ut sju diktsamlinger på eget forlag, reist landet rundt med formidlingsprosjektet Poesibilen.

- Ingeborg Refling Hagen var opptatt av å dele kunnskap, og av å gi den yngre generasjon et innblikk i kunsten og litteraturens mangfold. Det å kunne tilby denne type kurs til barn og unge, ledet av profesjonelle aktører, mener vi er en styrke ved festivalen, som helt klart er i tråd med Ingeborgs liv og virke, sier styreleder i Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim Inger Sleppen. – Det blir forhåndspåmelding til de ulike kursene etter førstemann til mølla-prinsippet, mens selve deltakelsen er gratis. Elever på de aktuelle trinnene vil få nærmere informasjon om tilbudet.

Bandet MEER består av en gjeng musikere fra Hedmarken som lager såkalt progpop, som er en blanding av orkestral pop, klassisk musikk og progressiv rock. Av de åtte bandmedlemmene; Johanne M. Kippersund Nesdal, Knut Kippersund Nesdal, Eivind Strømstad, Åsa Ree, Ingvild Nordstoga Eide, Ole Gjøstøl, Morten Strypet og Mats Lillehaug, har sju gått på musikklinja på Stange videregående skole. Bandets andre album «Playing House» ble utgitt 29. januar i år, og har allerede fått mange og gode kritikker i inn- og utland. Fredag 23. april er det duket for utendørskonsert på Fredheim!

Therese Slob er en etablert danser og koreograf, og sammen med mannen sin driver hun dansestudioet Ps:Dance i Hamar. Til Ingeborgdagene lager hun en koreografi som knytter seg til temaet Framtidstro, og som fremføres av dansere fra Ps:Dance søndag 25. april.
Ingeborg og Tangenfolket
I november 2020 kom boka «Det brenner en ild» om Ingeborg Refling Hagen som dikter, formidler og aktivist. Bokens redaktør Berit Tversland stiller til bokbad lørdag 24. april, og vil gi oss et innblikk i artikler, biografisk stoff og tanker fra menneskers møte med Ingeborg og hennes forfatterskap.

- Ingeborg Refling Hagen hadde et uvanlig produktivt forfatterskap som, i tillegg til å omfatte en rekke sjangre, var nært knyttet til hennes øvrige virke som kulturarbeider. Hun var en markant stemme i sin samtid, som vi i Stange har god grunn til å føle stolthet for og eierskap til, sier biblioteksjef Mailin Toft.

Ingeborg Refling Hagen skrev for folket, og det var av folket hun ønsket å bli lest. Vi ønsker å understreke dette budskapet ved årets Ingeborgdagene. Nytt av året er at lokale personer generelt, og Tangenfolk spesielt, inviteres til å presentere en valgt tekst for sine sambygdinger og andre besøkende, sier Sleppen. – Programposten kunne handlet om å styrke lokalbefolkningens forhold til Ingeborgs tekster. Men det som er så gledelig er at det er mange som allerede har et sterkt forhold til tekstene, som leser de for seg selv og til sine egne – og som nå ønsker å dele de med oss som er tilstede, sier hun.

Avslutter med debatt

Festivalens siste dag blir, i år som i fjor, viet til innlegg og debatt.

- Det er viktig for oss å skape en arena som ikke bare behager, men som også berører. Debatten er viktig i den forstand at den setter saker på dagsorden, og helt konkret problematiserer og diskuterer rundt et valgt tema. Vi har invitert Sigbjørn Johnsen, teatersjef Torleif Linhave Bamle, generalsekretær i FORUT Ida Oleanna Hagen og forfatter Helene Guåker til å holde hvert sitt innlegg om temaet Framtidstro, for deretter å møtes til debatt. Dette er et spennende knippe mennesker som har fått testet sin framtidstro i arbeids- og privatliv, og som er både reflekterte og engasjerte på sine områder, sier Solbjørg Tveiten.


Ingeborgdagene er et samarbeid mellom Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim og Stange kommune.

- Vi er svært stolte av årets program, som har mange og ulike høydepunkter! Vi opplever at Ingeborgdagene har en identitet og et innhold som støtter opp om Stangekulturen på en egen og god måte, og som har noe å tilby for de fleste. Som alltid i disse dager så er det noen usikkerhetsmomenter, men, i tråd med årets festivaltema, så går vi april positivt i møte – og vi gleder oss til tredje runde med Ingeborgdagene, avslutter Tveiten.