Har du dovett?
Vi vil minne om hva som skal i do og hva som ikke skal i do. Den 19. november er verdens toalettdag, og vi vil be deg tenke gjennom hva du kan gjøre for å bidra til at kloakken kommer til rensing der det skal.
Kommunen opplever jevnlig driftsproblematikk knyttet til behandling av avløpsvann i våre pumpestasjoner.
Vi ønsker derfor å opplyse om noen få enkle huskeregler til alle våre abonnenter, slik at 2021 kan by på færre unødvendige hendelser.
Hva gjør du med vaskefiller, våtservietter, q-tips, bleier og matrester?
Ta en titt på dovett-reglene nedenfor:
Kast dette:
Bæsj, tiss og dopapir er det som skal i do!
Ikke kast dette:
Vaskefiller, våtservietter og q-tips skal ikke i do! Det tetter igjen kloakkrørene og skaper driftsproblemer.
Fjern fettet:
Stivnet fett skal i søppelbøtta eller sammen med matavfallet.
Kjøp søppelbøtte:
Kjøp en liten søppelbøtte til badet, som du kan bruke til våtservietter, q-tips og annet søppel som ikke skal i do.
Tette kloakkpumper
På bildet ser du en kloakkpumpe, og foran ser du en haug med «søppel» som er fjernet fra pumpa. Søppelet kan bestå av våtservietter, kluter, q-tips og lignende. Når slike ting kommer i kloakkpumpa stopper det hele prosessen med å pumpe avløpsvannet videre.
I ytterste konsekvens kan urenset avløpsvann renne ut på bakken og i bekker, og forårsake akutt forurensning. Det er derfor viktig at folk er bevisst på hva som skal og ikke skal i avløpsvannet.
Avfall som spyles ned i kloakken vil utover problemer i pumpestasjoner også kunne føre til tette kloakkledninger med kloakktilbakeslag i hus som konsekvens.
Hva gjør en kloakkpumpe?
Den er en viktig teknisk installasjon, og sørger for at avløpsvann pumpes videre i ledningsnettet. Alt avløpsvann transporteres til HIAS sitt renseanlegg for å bli behandlet og renset.
Se også Hias sin informasjon om verdens vanndag