Hvem skal være i isolasjon?
Hjemmeisolering gjelder for de som har bekreftet eller sannsynlig covid-19, men som ikke er så syke at de trenger behandling på sykehus.
Her finner du forklaring på hva som menes med hjemmekarantene og hjemmeisolering, og råd ved disse tiltakene.
Hva er «karantene i påvente av prøvesvar» (ventekarantene)?
Ventekarantene er et pålegg. Plikten vil gjelde for personer som deler bolig med et husstandsmedlem som er i smittekarantene på grunn av nærkontakt med en bekreftet smittet person. Ventekarantenen for de andre gjelder fram til husstandsmedlemmet som er i smittekarantene har testet negativt for covid-19, eller til vedkommendes karantenetid på 10 dager utløper. De andre personene i husstanden kan også teste seg ut av ventekarantene.
De kan tidligst teste seg tre døgn etter at den som er i smittekarantene sist hadde nærkontakt med en bekreftet smittet person.
Ventekarantene innebærer altså at familiemedlemmer og andre som deler bolig med en som er satt i smittekarantene og som venter på å få testet seg/på prøvesvar, også er i karantene i denne ventetiden. Plikten vil følge direkte av covid-19-forskriften, og det er ikke nødvendig for kommunelegen å pålegge slik ventekarantene i enkeltvedtak.
Det vil være unntak fra plikt til ventekarantene for personer som selv har gjennomgått covid-19 eller er vaksinert, eller hvis den som er i smittekarantene er vaksinert, se bestemmelsens andre og tredje ledd.Hvem skal være i hjemmekarantene?
Reglene for hvem som skal i hjemmekarantene endrer seg stadig. Vi ber deg derfor sjekke folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon om
Her finner du forklaring på hva som menes med hjemmekarantene og hjemmeisolering
Når skal barn være hjemme fra barnehage og skole?
Mange foreldre er usikre på hvordan de skal vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme.
Barn i barneskolealder og yngre blir sjeldnere syke av det nye koronaviruset. Hvis de blir syke, har de oftest et lett forløp av covid-19. Symptomene er ofte milde og kortvarige og kan være vanskelige å skille fra andre luftveisinfeksjoner.
Folkehelseinstituttet har laget flytskjema for å hjelpe foresatte med å vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme. Ved bekymring for barnet er det viktig å kontakte lege.
Hvor bestiller jeg koronatest?
I Hamarregionen kan disse gruppene testes
- Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
- Alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter opphold siste 10 dager i land med høy forekomst.
- Barn med symptomer skal testes etter vurdering av fastlege/legevakt eller kommunens smittesporingsteam.
Bestill time til koronatest her
Gjennom den digitale timebestillingsløsningen kan du bestille time til deg seg eller egne barn. Du logger inn og identifiser deg med elektronisk ID. I skjemaet velger du selv ønsket tid for testing.
Har du mistanke om sykdom og lurer på om du skal testes?
Alle med symptomer på luftveisinfeksjon bør teste seg for koronasykdom. Du må holde deg hjemme til prøvesvar foreligger. Du finner prøvesvar på koronatesten på helsenorge.no , men hvis testen er positiv vil du bli kontaktet.
Synes du det er vanskelig å vite om du skal teste deg? – Prøv kronasjekk her
Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når allmenntilstanden er god (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon. Hos barn under 10 år med lette symptomer, kan dere se det an et par dager før eventuell test.