Kultursjef Solbjørg Tveiten gleder seg stort over at arrangementet nå endelig kan gjennomføres. - Det var trist å måtte utsette Ingeborgdagene i vår. Nødvendig, men trist. Dette fordi programmet er så godt, temaet er så viktig, og aktørene har så mye betydningsfullt å komme med, sier Tveiten.
 

Urett angår oss alle

Søndag 18. oktober kommer stortingsrepresentant og nestleder i familie- og kulturkomitéen Anette Trettebergstuen til Fredheim for å snakke om menneskesyn i dagens samfunn. Det gjør hun som politiker og kulturinteressert, men også som privatperson.

- Anette Trettebergstuen er en profilert offentlig person som er homofil. Jeg opplever at hennes åpenhet omkring egen livssituasjon og egne livsvalg baner vei for mange i samme situasjon. Dette krever mot, refleksjon og en sterk ansvarsfølelse, sier Tveiten.

Samme dag får vi også et innlegg fra biskop Solveig Fiske, som er en markant stemme i den offentlige samfunns- og verdidebatten.

- Solveig Fiske har et stort engasjement for menneskeverd og rettferdighet, enten det gjelder kvinner og homofiles rettigheter, atombomber eller Moria-leiren for å nevne noe. Fiske snakker ofte sårbare gruppers sak, også innen temaer som kan oppleves kontroversielle både i og utenfor Den Norske kirke, sier Tveiten.

Både Anette Trettebergstuen og Solveig Fiske vil delta i en etterfølgende paneldebatt, sammen med Nancy Herz og Frode Kayser.

- Det er et spennende knippe mennesker som i person og funksjon har sin unike inngang til temaet menneskesyn, sier Tveiten. - Den norsk/libanesiske forfatteren og samfunnsdebattanten Nancy Herz var med å starte bevegelsen «De skamløse jentene», som for alvor satte sosial kontroll i minoritetsmiljøer på agendaen. Frode Kayser kjente Ingeborg Refling Hagen personlig, han bodde og studerte på Fredheim, og er opptatt av kunsten og litteraturens rolle i samfunnet.


Mange høydepunkter, tematisk helhet

Det er et bredt og innholdsrikt program som presenteres disse oktoberdagene, og som retter seg mot flere forskjellige målgrupper.

Fredag 2.oktober blir det bokbad, diktopplesning, pianomusikk og koldtbord. Det er en kveld for hygge og mentalt påfyll. Lørdag 3.oktober er familiedagen, med skriveverksted for påmeldte skoleelever mens foreldrene kan høre innlegg som på ulike måter belyser Ingeborg Refling Hagens liv og virke. Dagen rundes av med åpning av festivalkunstner Roar Kjærnstads kunstutstilling. Søndag 18.oktober kan du høre innlegg og debatt om menneskesyn. Gruppa «Fra de mollstemte skoger» avrunder festivalen med tonesatte dikt av Ingeborg Refling Hagen.


Fra de mollstemte skoger er en trio med røtter i Hedmark. De har lenge båret på et ønske om å tonesette dikt av forfattere fra hjemfylket deres. Flere av disse har fulgt dem siden de gikk i barneskolen, mens noen har vært nye, hyggelige bekjentskaper. Disse beskriver godt det store i det små på en lun og jordnær måte, ofte med en sår undertone, ja, kanskje til og med med en besk ettersmak.
 

Godt samarbeid med Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim

Ingeborgdagene er en litteraturfestival, som også har fokus på kunst, teater, dans og musikk. Årets arrangement er det andre i rekken.

- Ingeborgdagene er et arrangement som opplyser, vekker følelser og skaper dialog. Det er et arrangement hvor vi ønsker fokus på hvordan kunst og kultur kan bidra til å utvide vår forståelse av oss selv og det samfunnet vi lever i. Ingeborgdagene går i dybden på sammensatte temaer og gir rom for refleksjon, avslutter Tveiten.

Arrangementet er et samarbeid mellom Stange kommune og Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim.

Antallet billetter for salg er i år betydelig redusert for å kunne imøtekomme avstandskrav og godt smittevern.