Skrevet av Frisklivskoordinator og Klinisk ernæringsfysiolog
Laila Dufseth

Har du tenkt over det når du ser ned langs stien eller på trærne du passerer? Alle de lysegrønne bladene og skuddene som er fulle av vitaminer og antioksidanter, og som er lokale og kortreiste. Det er masse godt du kan ta med hjem og bruke i salater, supper, pesto eller smoothies, for å nevne noe.

Husk at du skyller alt godt før bruk og plukk på steder som ikke har for mye trafikk.

Vil du lære mer, finnes informasjon på nettet eller i bøker; hvordan de ulike vekstene ser ut, hva du kan gjøre med dem og oppskriftstips. Her er bare noen forslag. La deg inspirere

Brennesle

De nye, ferske brenneslene som bare har blitt 10 cm høye er myke og veldig næringsrike. Ta tak på oversiden av bladet når du høster den. Brennhårene er på undersiden av bladet. Du kan selvsagt ha på hansker eller klippe de rett opp i en bolle også. Bruk brennesle til suppe, stuing, wok, pesto eller smoothies. Tørk den og ha i te eller brøddeig gjennom vinteren.

Nestleaioli

  • 2 eggeplommer
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts salt
  • 2 ss sennep
  • 5 dl rapsolje
  • 1 ss hvitvinseddik eller sitronsaft
  • 4 dl nestleblader
  1. Ha alle ingrediensene i en høy bolle.
  2. Bruk en stavmikser og kjør blandingen raskt sammen. Start med stavmikseren i bunnen og løft den sakte oppover i bollen så blir det aioli på noen få sekunder.
  3. Hell aiolien over i en skål og den er klar til servering!

Gransgranskuddkudd

Om våren kommer de små, lysegrønne knoppene på grantrærne. Granskudd som smaker syrlig og av norsk natur. Disse kan du koke sirup på og ha i sommerens friskeste drink eller over is og ost. De kan også syltes og brukes som et alternativ til tyttebær til kjøttretter.

Granskuddsirup

  •             1 l helt ferske granskudd
  •             1 l vann
  •             Sukker
  1. Ha alle granskuddene i en kjele og hell over vann til det dekker. La det småkoke i ca. en halv time.
  2. Sil væsken gjennom et klede. Nå er avkoket grønngult i fargen.
  3. Mål opp væsken det er og tilsett to deler sukker til tre deler avkok. Det vil si dersom du har ni dl avkok, skal det tilsettes seks dl sukker.

La det småkoke videre på svak varme (ca. to timer). Rør av og til og pass på at det ikke brenner seg. Etterhvert skal sirupen tykne og endre farge. Først til lys rosa og deretter til mørk rosa eller burgunder - litt avhengig av hvor lenge den koker inn.   

Gjøksyre 

I skogen dekker gjøksyra små områder med sine hjerteformede blader. Den har tre blader og en rød stilk og er selve definisjonen på smaken av vår. Ta opp en neve og se til at alle stilker er røde. Du kan spise alt på den og den er fin å ha til fisk eller i salater

MostphotosKarvekål

Karvekål er de unge bladrike rosettene av karveplanten. Kålen høstes tidlig om våren og passer utmerket i matlaging. Prøv denne spennende vårgrønnsaken du også!

Karvekålsuppe

  • 3 ss olje eller smør
  • 1 gul løk, finhakket
  • 3 ss hvetemel
  • 1 liter lys kraft eller vann og buljong
  • 1 dl melk eller matfløte
  • 6-7 dl finklippet karvekål
  • Smak til med salt og pepper
  • Hardkokte egg i båter
  1. Varm/smelt olje eller smør i kjelen, stek løken blank, rør inn melet og spe med varm kraft.
  2. Kok opp og tilsett karvekålen. Kok ca 10 min.
  3. Tilsett melk/fløte og smak til.
  4. Server karvekålsuppen rykende varm med eggebåter i, og gjerne ferskt brød eller flatbrød til.

MostphotosMjødurt

Mjødurten finnes overalt i Norge og smaker en blanding av honning, sitrus, mandel og vanilje. Den har en rød stilk dekt med bringebærlignende blad. Trekk den i litt vann med sitron og få en rosa saft som smaker godt. Planten er god å bruke i saft, is og desserter og kalles Nordens vanilje. Litt senere i sesongen får den en hvit blomst som kan knuses og brukes som vaniljepulver.

Geitrams

Geitramsen er kjent for de fleste med sine høye rosa blomster om sommeren. Nå om våren kommer de ferske skuddene. De kan brukes som asparges. Skyll dem og stek dem raskt i panna med smør eller olje, ha på litt salt og pepper og bruk dem som grønnsakstilbehør eller sammen med spekeskinke. Nydelig!