Artikkelen er hentet og kopier fra: https://innlandet.nlr.no/nyhetsarkiv/2018/faguka/

Fyller uka med fag

05.11.2018 (Oppdatert: 06.11.2018) ,  Morten Berntsen | Nyhet

NLR Innlandet inviterer til ei hel uke med interessante fagforedrag innen alle produksjoner. Foredragene spenner fra vanning, grøfting, presisjonsgjødsling i potet, dyrking av høstkorn til SHA-plan på arbeidsplassen og etyleqnbehandling av løk på lager.

Øyvind Schiager (t.v.), Åsmund Langeland, Stein Olav Nyvoll og Camilla Bye inviterer til ei uke med foredrag. FOTO: Morten Berntsen

– Vi inviterer både til fagspesifikke og tverrfaglig program, som alle vil ha nytte av uavhengig av produksjon, sier Åsmund Langeland, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet og en av initiativtagerne til faguka. 

 

 

Se detaljert program nederst i saken.

 

Første gang

Det er første gang Faguka med NLR Innlandet arrangeres. Fra mandag 26. november til torsdag 29. november fyller vi dagene med fagforedrag. Målet er å samle flere av våre foredrag som ellers er spredd utover høsten og vinteren i ei uke. Dette gir ei kompakt uke spekket med faglig påfyll. 

– Vi håper at medlemmene våre finner initiativet og møtene interessante, og møter opp, sier Langeland. 

Selv om faguka arrangeres for første gang, er ikke forventningene og ambisjonene lave. 

– Hver produksjon har spesifikke fagmøter. For potet har vi valgt å fokusere på gjødsling, og vi vil summere opp resultater og erfaringer fra forsøk med nitratmåling i potet, et verktøy som kan bli veldig aktuelt for dyrkerne  i tida framover, sier Camilla Bye, potetrådgiver i NLR Innlandet. 

 

Stort fokus på vann

Faguka med NLR Innlandet har et ekstra fokus på vann – enten det er snakk om for mye vann eller for lite vann. 

– På tirsdag setter vi fokus på drenering og hvordan man opprettholder produktiv jord. På onsdag slår vi på stortromma og setter av hele dagen til vatning. Selvfølgelig er dette temaer som er aktuelle etter årets vekstsesong, sier Langeland. 

Fra programmet kan vi lese at foredragene spenner fra vanningsteori til byråkrati. I mellom her finner vi foredrag om tekniske løsninger, resultater fra vanningsforsøk til vanningsøkonomi i flere kulturer. 

For grovfôrprodusenter vil fagforedragene handle om konsekvenser av tørkesesongen vi har bak oss. Mange har lite grovfôr, og har måttet sanke store mengder halm som grovfôr. Dette skaper utfordringer for både folk og dyr. 

– Vi tar blant annet for oss sikkerhets- og helseaspektene for røkteren ved fôring med ammoniakkbehandla halm, forteller Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet. 

 

(trykk på bildet for større visning) 

 

UKE 48: Faguka med NLR Innlandet

Er ei uke med fagforedrag. Fra mandag 26. november til torsdag 29. november arrangeres fagmøter både på dag- og kveldstid. 

Avholdes på Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu. 

 

Fagmøtene på onsdag krever påmelding. 

> Påmelding

 

Alle foredragene finner sted på Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu: