Det mener i hvert fall lærlingkoordinator Irene Strandlie Olsen i Stange kommune. Hun følger dem fra læretida begynner og helt fram til fagbrevet, så hun vet hva hun snakker om.

Lærerikt

HENGER I: Disse lærlingene tok ansvaret for Post 4 ved Stange sykehjem i forrige uke. Fra venstre: Jørgen Jensen, Karoline Myhra, Maren Larsen, Marthe Fornebo Nyhagen, Robert Wolden, og André Bakken Aaseth. Den sjuende lærlingen, Eiril Stensrud, var ikke til stede. Robert Wolden har nylig gjennomført fagprøve som helsefagarbeider med glans. Han har likt å være på jobb på sykehjemmet den siste uka.

– Det har vært spennende og lærerikt å ha ansvaret for pasientene på Post 4, sier han.     

Lærlingkoordinator Strandlie Olsen mener at Stange kommune jobber godt med lærlinger, og er lei seg for at Robert nå er ferdig med læretida, og at det for tiden ikke er en ledig jobb til ham i kommunen. 

– Det er kjempefint at noen ønsker å gå videre og studere sykepleie, men når vi rekrutterer lærlinger, er det først og fremst de som virkelig ønsker å bli fagarbeidere vi vil ha hos oss. Vi ser lite på karakterboka, og mye på hvilke egenskaper de har som gjør dem egnet for jobben

Folk for framtida

Blant helsefaglærlingene i Stange kommune er noen nesten ferdige med to års læretid, mens andre er i startfasen. Lærlingene er viktige for kommunen. Ikke bare er de framtidas fagfolk. Når de går inn og gjør oppgavene på en avdeling en hel uke, åpnes det for muligheter for de fast ansatte til å ta kurs, oppdatere seg på fagsystemer, og endelig få gjort unna de «kalde» oppgavene som ofte blir utsatt.

Og lærlingene representerer framtida i helsearbeiderfaget.

– De får kompetanse i å tenke omsorg på en litt mer utfordrende måte. Omsorgstjenesten endrer seg, vi må tenke annerledes på ressursene, og da må vi rekruttere folk som er skodd for endring. Og disse lærlingene er et levende bevis på at det fungerer, for pasientene har det bra når vi er her, og vi klarer å skape en god hverdag, sier Strandlie Olsen.

Trivsel

Etter at frokost og morgenstell er over, setter lærlingene seg ned for å planlegge resten av dagen. En beboer har bursdag.

– Bursdagsbarnet må få litt ekstra oppmerksomhet. Vi baker kake, sier André Bakken Aaseth, og får med seg Karoline Myhra og Jørgen Jensen for å finne det som trengs for å ordne bursdagskake.

Resten tar med seg en gjeng ut for å gå tur i sansehagen.

– Vi lærer veldig mye av å ha ansvaret for hele avdelingen, sier Robert Wolden. – Noen ganger dukker det opp oppgaver vi ikke var forberedt på, og så må vi finne ut av hvordan vi løser det. Men vi klarer det!