Sikring i bil:

De godkjente metodene for sikring av barn i bil er babystol vendt mot kjøreretningen, bag med sikkerhetsnett eller en babyseng/boxette. Bakovervendt babystol er det sikreste. Det anbefales å bruke utstyr som tilfredsstiller den siste europeiske standarden. Velger dere å bruke stol er det viktig å begrense bruken, og ta hyppige pauser. Sittende stilling er uheldig over lang tid. Unngå bæring av barn i bilsetet. Bilsetet tilhører bilen!

 

Vippestol, bæresele:

Det beste for barnet er å ligge på flatt underlag. Det bør ikke sitte før det klarer å sette seg opp selv. Ryggen er ikke sterk nok, og barnet blir sittende ustødig og skjevt. Dersom barnet har sideforskjeller forsterkes ofte dette i denne stillingen. Ved å plassere barnet i en stilling det ikke mestrer, fratar vi barnets mulighet for egenaktivitet, utforskertrang og variasjon.

Generelt ved bruk av sitteredskaper bør bruken begrenses til ca. 30 minutter om gangen.

 

Barnestol, bæremeis:

Bør ikke brukes før barnet kan sette seg opp selv.

 

Gåstol, ”Hoppsa”:

Vi anbefaler ikke å bruke disse. Et friskt barn lærer å gå av seg selv. Barnet prøver å reise seg opp ved en stol og liknende, prøver å finne balansen, for så å forsøke seg med noen skritt, først sidelengs, deretter fritt. Den perioden barnet er aktiv med kryping og krabbing er en viktig forberedelse av kroppen til å komme i oppreist stilling. Blir barnet satt opp i en gåstol forstyrrer en den naturlige prosessen til barnet, og provoserer heller en overbelastning, spesielt av føtter og rygg. I tillegg utgjør det en ulykkesrisiko.

 

Skotøy:

Barn trenger sko når det begynner å gå utendørs. Skoen beskytter foten mot kulde, varme og fuktighet. Det er ikke nødvendlig med sko inne. Det er viktig at barnet kan bruke og styrke muskulaturen i foten. Det er best uten sko. Vi nbefaler sklisikre sokker eller at barnet går barbent. Ved kjøp av de første skolene kan du se etter at de går over ankelen, og at de har forsterket helkappe og at sålen er myk. Det skal være god plass til tærne, også oppover. Det er greit å arve sko dersom disse ikke er slitt i såle eler hælkappe.