Barnets utvikling i det første leveår er til en viss grad programmert, og er en modnings-prosess. Samtidig er det variasjoner i barns utvikling, noe som bl.a. kan skyldes deres ulike erfaringer. Det er ikke nødvendig med spesiell trening eller utstyr for at barnet skal utvikle seg, men vi kan tilrettelegge for aktivitet. I våkenperioder anbefaler vi å variere mellom mage- og ryggleie på et flatt underlag, slik at barnet kan skaffe seg bevegelseserfaring. Det er viktig å tilrettelegge miljøet rundt barnet slik at det blir stimulert til å snu hodet til begge sider, og til å bruke høyre og venstre side av kroppen like mye.

 

Mageleie:

Utviklingen fra liggende til gående tar utgangspunkt i mageleie, og da er det en fordel å ha erfaring i denne stillingen. Det er viktig at barnet får ligge på magen for å styrke nakke, skuldre, rygg og hofter. Dette er forøvelsen til krabbing. Barn kan gradvis venne seg til å ligge på magen. Her er noen enkle råd dersom barnet ditt ikke trives på magen:

 

  • La barnet ligge på magen korte stunder, flere ganger om dagen. Gjør dette når barnet er opplagt, og gjør det til en positiv opplevelse. Det kan hende at 10 sekunder er lenge nok i begynnelsen, men 10 sekunder mange ganger om dagen gir resultater!
  • Bruk gjerne stellebordet (eller andre bord!) slik at barnet kommer opp fra gulvet, og får bedre oversikt over omgivelsene. NB!Ikke gå fra barnet!
  • Legg et sammenrullet håndkle under barnets brystparti. Det hjelper barnet å holde stillingen, og å få armene fram.
  • Barnet kan ligge på magen på brystkassen din når du ligger eller sitter godt tilbakelent.
  • Sitt på gulvet med samlede bøyde ben, eller sitt i en lav sofa. Legg barnet på magen oppå lårene dine med barnets hodet fra deg. Legg beina til barnet på hver side av magen din. Barnets armer støtter på lårene dine. Jo mer du bøyer i bena dine, jo lettere blir det for barnet å løfte hodet.
  • Støtt barnets albuer med hendene dine.
  • Legg en hånd på rompa til barnet, slik at det blir lettere å løfte hode og overkropp.

  

Lykke til!

  

 

Er du i tvil om barnets utvikling, ta kontakt med helsestasjonen.

 

 

Tone Haugen Larsen, fysioterapeut                    Lillian Salvesen, fysioterapeut