Telysjakt på Vallset skole Elevene på Vallset skole avsluttet årets Telysaksjon fredag 31. januar. I løpet av de siste vintermånedene har det blitt samlet inn rundt 100.000 telys ved skolen. Noen av elevene ved småtrinnet har samlet inn brukte telys som har lyst gjennom mørke vintermåneder hjemme. Andre elever har hatt avtaler utenfor hjemmet som har hjulpet dem med å samle inn. Nå er det rundt 100.000 telys som er klare for resirkulering på Vallset skole.

 Hvorfor har skolen og hjemmene viet så mye tid og oppmerksomhet til noe så lite som en telyskopp? Jo, fordi den er laget av aluminium. Aluminium er et metall med egenskaper som gjør det spesielt interessant å gjenvinne. Aluminium er det tredje mest vanlige grunnstoffet i jordskorpen etter oksygen og silisium. Du finner det overalt, i jorda, i planter og til og med i maten vi spiser.

Nest etter jern er aluminium vårt mest brukte metall. Biler, båter, fly, busser, tog, sykler, gryter, hoppestokker, brusbokser, kaviartuber, iPads, lyspærer, pepperkakeformer, veiskilt og aluminiumsfolie er noen eksempler på ting som er laget av aluminium.

Visste du forresten at ett kilo aluminium kan bli til mer enn 100 meter aluminiumsfolie eller over 70 brusbokser?