- Vi møter veldig mye stolthet, glede og entusiasme her i Morogoro, sier Mona Vestli.

Hun er en av de fire lærerne fra Stange kulturskole som denne uken er i Tanzania.

- Vi har møtt mange sterkt funksjonshemmede og utviklingshemmede. Men ett har de til felles. Det er livsglede til tross for en tøff hverdag. For det kunne ha vært så mye verre for mange av dem, legger Ann-Elin Lium til.

Bilder fra kulturprosjektet i Tanzania

Til venstre:Ulike former for kunst og kultur står sentralt i samarbeidsprosjektet mellom Stange og Morogoro. Her er kulturskolelærer Lars Espen Rath Vestad dypt konsentrert med en av elevene ved Amani Centre for people with disabilities.

Øverst til høyre: Styrking av lokalsamfunn står sentralt i prosjektet. Man kommer tett innpå enkeltpersoner, noe som er viktig i det videre samarbeidet. Kulturskolerektor Ørnulf Skaug møtte elever fra Morogoro.

Nederst til høyre: Her er de to prosjektgruppene fra Norge og Tanxania samlet i Morogoro for planlegging

 

Mange sterke historier

- Vi har opplevd sterke historier om forlatte barn, som ikke hadde levd i dag, dersom det ikke hadde vært for våre samarbeidspartnere; Amani Centre og Erick Memorial Foundation (EMFERD), sier Ørnulf Skaug.

Han er imponert over hva de har fått til på disse to institusjonene. De er bygd opp fra ingenting, av ildsjeler, som ser verdien i alle mennesker.

- Hver dag gir livet nye perspektiver. Vi har opplevd mye, men vet vi har mer i sikte. Det gjør dette prosjektet så veldig meningsfullt, sier Lars Espen Rath Vestad.

- Vi har møtt skjebner, solstråler, livsglede, bekymringer, men mest av alt - håp! I morgen skal vi ut i felten. Vi skal besøke landsbyer, og se det virkelige Afrika. Det har vi forsåvidt gjort på mange måter allerede. Vi er ikke turister. Vi treffer lokalbefolkningen på en veldig personlig måte, som ikke vanlig tilreisende til et slikt sted har muligheten til, sier han, og legger til:

- Der har de aller fleste funksjonshemmede og utviklingshemmede barn og unge ingen hjelp eller mulighet til utvikling. Å være norsk her, setter på mange måter livet litt i perspektiv. Vi er vel tilgodesett. Her klarer de seg med lite eller ingen ting - de som overlever, sier han.

Delegasjonen fra Stange er i alle fall enige om følgende: - Vi er med på å starte et veldig viktig prosjekt, som vil spre mye glede, kunnskap og informasjon - både i Stange og i Morogoro!

Bilder fra kulturprosjektet i Tanzania
Dialog: Samarbeid på tvers av grenser, fremtidig tenkning og planlegging. Prosjektleder i Tanzania, Mhando Y. Kigollo og kulturskolelærer Ann-Elin Lium snakker om kommende utvekslinger.