Kønnbandfestivalen fyller 10 år i år, og kulturetaten i Stange kommune ønsket å slå ekstra på stortromma, blant annet ved å lyse ut et bestillingsverk.

Blir kult

Og nå er det kjent hvem som skal lage musikken, det blir musikerne Jan Tore Øverstad og Knut Anders Sørum. De to har jobbet sammen i 20 år, men aldri skrevet noe sammen. Sørum er kjent for å gitt ut flere album i sjangeren " Toten-soul". Jan Tore Øverstad er musiker, komponist, fotograf og musikk- og videoprodusent. Han er fast medlem og bassist i bandet til Knut Anders Sørum i tillegg til blant annet å ha vært medlem av Sommerslagere.

- De hadde et morsomt og helhetlig konsept. Det er musikk, men også andre elementer som foto.  Det gikk rett inn hos oss. Vi er utrolig stolte av at bestillingsverket skal lages av et så bra team. Dette blir dritkult, sier kultursjef Kjersti Krageberg.

Og de to har startet på et spesielt prosjekt.

- Vi kunne jo noe om Stange fra før. Men dette er den grønne bygda langs Mjøsa. Da tenkte vi at vi kan høste inn lyder for eksempel fra jordbruket, sier Øverstad.

Lyder

Ambisjonen er å fange Stanges lyder og å lage musikkverket med dette som element. 

- Vi vil finne lyder som kjennetegner Stange og tar det inn i musikken. Vi leste om Norges grønne lunge og forsøker å tolke dette inn i musikken vår på et vis, forklarer de to. 

De fikk oppdraget rett etter påske, og har allerede fanget lyder, enten det er lyden av jordbruksgjenstander eller vann som smelter. Og de nærmest lover at du også kan høre lyden av seedingen.

- Vi vil få trommeslageren vår over hit. Men det skal ikke slås for hardt, smiler Øverstad.

Men det ikke bare lyden av gjenstander de to vil bringe med seg inn i musikken. De har også blitt fascinert og inspirert av visdommen i tekster av Ingeborg Refling Hagen.

- Konseptet blir med band, og et så så stort band som vi kan få til,  sier de.

Klipp fra verket vil bli lagt ut på Facebook og Instagram framover, og har det samme navnet som verket sjøl, Trøskeverket.

Mye å glede seg til

Det er mye å glede seg til under årets Kønnbandfestival. Med 10 års jubileum smelles det til med mange spennende og kjente artister på programmet. Vamp, Adam Douglas, Levy Henriksen og Jarle Bernhoft, bare for å nevne noen.

Disse kommer

Og her kan du kjøpe billetter:

Billetter