Oppfølging av kommunestyrets vedtak knyttet til skole- og barnehagestruktur
Kommunestyret fattet i juni et vedtak knyttet til skole- og barnehagestruktur. Vedtaket ga føringer for kommunedirektøren i det videre arbeidet med budsjett og økonomiplan.
For å sikre rask oppfølging i tråd med vedtaket har kommunedirektør nedsatt en arbeidsgruppe. Gruppen er sammensatt av ansatte og tillitsvalgte med kompetanse på tvers av kommunens virksomhetsområder.
Gruppen består av:
- Kommunalsjef oppvekst – ansvarlig for utredningen
- Trond Arne Børresen – leder av arbeidsgruppen
- Heidi Midtlien –seniorrådgiver oppvekst f.t
- Sigrid E. S. Håkonsen – virksomhetsleder barnehage
- Ellen C. R. Klaveness – samfunnsplanlegger
- Rossen M. Hristov – rådgiver budsjett
- Hanne Fladby Hansen – økonomirådgiver
- Bjørn Lunstøeng – eiendomssjef
- Inger Lise Hølto – rektor Breidablikk skole
- Tanja Witchen – rektor Vallset skole
- Stine Grinden Pettersen – hovedtillitsvalgt Utdanningsforbundet
- Jørn Stensbak – hovedtillitsvalgt Fagforbundet
Arbeidsgruppen vil bli supplert underveis med andre fagpersoner for deler av utredningsarbeidet. Utredningen som skal gjøres i denne omgangen handler om å konsekvensutrede følgende alternativer:
- sammenslåinger knyttet til barnehagestruktur
- vurdere alternative sammenslåinger for enkelte skoler
- oppdatere eksisterende grunnlag fra behandling av tilsvarende sak i 2022
- samt belyse konsekvensene og eventuelle tiltak for nærmiljøet
Det vil bli lagt opp til å innhente innspill fra følgende aktører:
- Kommunalt foreldreutvalg (KFU)*
- Barn og unges kommunestyre (BUK)
- Berørte skoler og barnehager
- Berørte nærmiljøer**
- Private barnehager ved PBL Stange
FAU-ledere fra de berørte skolene bes formidle sine innspill via KFU når arbeidsgruppen skal innhente innspill fra KFU. Innkallingen vil bli formidlet via skolens ledelse.
Administrasjonen legger opp til å gjennomføre møter med berørte nærmiljøer innen 5. september. Fokuset i disse møtene vil være å innhente innspill knyttet til eventuelle konsekvenser for nærmiljøet og tiltak som kan sikre at hele kommunen tas i bruk og at tettstedene utvikles videre. Møtested og datoer kunngjøres 19. august.
Kommunestyrets vedtak:
sak 42/24:
Kommunestyret ber kommunedirektøren legge til grunn at følgende tiltak skal innarbeides i budsjett og økonomiplan for 2025 -2028:
- Skole- og SFO-struktur:
Kommunedirektøren bes med bakgrunn i utredningen som ble behandlet i k-sak 11/ 22, å oppdatere grunnlaget for endret skole- og SFO-struktur i henhold til:
- Alternativ A Sammenslåing av Tangen og Espa skoler lokalisert til Tangen skole i henhold til saksframstillingens punkt 1.
- Alternativ C Sammenslåing av Åsbygda, Breidablikk, Vallset og Solvin skoler, lokalisert til tidligere Romedal ungdomsskole, i henhold til saksframstillingens punkt 1.
Vurdere om alternative sammenslåinger kan bidra til bedre oppfyllingsgrad, for eksempel sammenslåing av Tangen, Espa og Vallset, lokalisert til Tangen skole, eller sammenslåing av Åsbygda og Vallset, lokalisert til Vallset skole. Det skal i saken belyses mulig etterbruk av eiendommene som ikke lenger benyttes til skoleformål. Tersklene for når investeringsbehovet overstiger innsparingspotensialet skal synliggjøres.
Kommunedirektøren bes vurdere muligheten for å fremskynde bygging av ny skole i Romedal i økonomiplanen.
Kommunestyret ber kommunedirekten belyse konsekvensene for nærmiljøet, og vurdere hvordan avbøtende tiltak kan brukes for å sikre at hele kommunen tas i bruk og at tettstedene utvikles videre.
- Barnehagestruktur:
Kommunedirektøren bes med bakgrunn i utredningen som ble behandlet i k-sak 11/ 22 om å konsekvensutrede:
- Alternativ A, sammenslåing av Tangen barnehage og Espa barnehage lokalisert til Espa eller Tangen, jf. saksframstillingens punkt 2.
- Alternativ B, sammenslåing av Vallset, Romedal og Åsbygda til en ny barnehage, lokalisert i lokalene til Solvin skole, jf. saksframstillingens punkt 2.
- Alternativ C, sammenslåing av Romedal og Åsbygda til en ny barnehage, lokalisert i lokalene til Solvin skole, jf. saksframstillingens punkt 2.
Kommunedirektøren bes inkludere private barnehager i konsekvensutredningen, herunder muligheten for etablering av nye private barnehageplasser dersom det er behov for å etablere flere barnehageplasser.