Rådgiver ved Helse og mestring, Thomas Motrøen har vært sentral i arbeidet med anlegget som nå er på plass. Fra den 1. april ble han konstituert som leder ved Stange helse- og omsorgssenter.

Digitale tilsyn

Med det gamle sykesignalanlegget måtte man trykke på en knapp eller trekke i en snor for å få hjelp.

Nå har vi byttet ut det gamle med et nytt og moderne anlegg hvor vi baserer oss i større grad på passive varslinger, forteller Motrøen.

Multisensorene er installert ved avdeling fire og fem der det bor demenspasienter, mens det ved de tre andre avdelingene er mer tradisjonell aktiv varsling samt bevegelsessensorer.

- Ved utvikling av demens ser vi at beboeren ikke forstår at de skal trykke for å få hjelp. Det er hendelsesutløste varslinger slik at vi kan komme i posisjon og kanskje avverge fall, eller kommen før noen begynner å stelle seg på badet for å se til at det blir gjort ordentlig.

Men det er også digitale tilsyn.

- Vi kan gjøre visuelle tilsyn for å slippe å vekke pasienten med fysiske tilsyn som kan føre til at de kan få en dårligere dag dagen etter, sier Motrøen.  

Samtykke

Den nye teknologien endrer noe måten det jobbes på. 

 Før hadde man kanskje faste tilsynsrunder. Nå kan vi gjøre det på en annen måte med den nye teknologien. Noen vil mene at det er mer inngripende. 

Dette setter strenge krav til personvernet.

Det krever at vi også har gjort gode vurderinger på samtykke. De pårørende er informert og involvert. Vi skriver vedtak på alle som har denne passive varslingsteknologien. Det handler om samtykke, enten at de skjønner hva det betyr eller hvis de ikke skjønner det må vi fatte uavhengige vedtak på at vi velger å bruke det i lys av at det har en gevinst eller positiv fordel for beboer, sier Motrøen.

Varme hender

Blir det mindre varme hender og menneskelig kontakt av denne teknologien?

Det kan det være noen som hevder, men intensjonen vår er jo at vi skal bruke disse såkalte varme hendene mer riktig. Det er ulike behov. Vi mener at i stedet for at du må spre dine varme hender utover mange på kort tid,  så kan du bruke de lenger og mer konkret på de som virkelig trenger det der og da. Så jeg er ikke helt enig i den påstanden.

Motrøen mener at den nye teknologien også har flere klare gevinster for de ansatte.

- Det handler også om at de som jobber på avdelinger har et stort ansvar og og føler veldig på og ønsker hele tida å kunne ha oversikt og kontroll på sin avdeling. Når man gir rapporter og overfører vakta til nestemann så skal man ha  oversikt. Det innebærer at man tidligere måtte innom alle rommene og sjekke at alt er i orden. I da kan man nå i større grad basere seg på passive varslinger som ikke har gått og gjøre noen digitale tilsyn for å få en siste status.

Han understreker at dette i utgangspunktet ikke gjøres for å redusere bemanning, men at den gjør det mulig å jobbe på andre måter.

- Da kan man vurdere å gjøre noe med bemanning fordi man håndterer det å en forsvarlig måte med færre ressurser.

Det er lagt inn midler i økonomiplanen i 2027 til at den samme teknologien skal innføres ved Ottestad helse- og mestringssenter.