Nå skal avfallsdunkene merkes

Nå får innbyggerne i Stange og resten av Hedmarken klistremerker på avfallsdunkene sine. Det skal klistres på en påminning om hvilken vei dunken skal stå plassert på tømmedagen. I tillegg vil lokkene på dunkene få på klistremerke med det nye nasjonale sorteringssymbolet.
I tillegg vil lokkene på dunkene få på klistremerke med det nye nasjonale sorteringssymbolet.
Når det er tømmedag, ønsker Sirkula at dunkene skal stå i trilleretningen med håndtaket ut mot veien. Veldig mange innbyggere er skikkelig flinke til å sette dunkene riktig vei, men det er fremdeles mange som ikke tenker over dette. Hver renovatør går tusenvis av skritt hver dag. De to renovatørene på en bil tømmer i snitt 700 avfallsdunker på en arbeidsdag. Sirkulas beregninger beregninger viser at en dunk veier i snitt 29 kilo.
- Stor hjelp
-Når dunkene står med håndtaket ut, blir hentingen effektiv. I tillegg blir det mindre belastende for renovatøren, når man ikke trenger å snu så mange dunker hver arbeidsdag. Når du setter dine avfallsdunker med håndtaket ut, hjelper du renovatøren til å utføre sin jobb trygt og effektivt. For å minne alle på dette, blir derfor alle dunker merket med et slikt klistremerke - som en påminning om et liten snujobb for deg som er til veldig stor hjelp for oss som tar hånd om avfallet ditt, sier Elin Skramstad, kommunikasjonsleder i Sirkula.
I tillegg vil lokkene på de ulike dunkene får et klistremerke hver med et firkantet symbol. Symbolet viser hvilken type avfall du skal kaste i dunken. Disse symbolene er de nye nasjonale sorteringsmerkene som en skal finne igjen på emballasjen til produkter, avfallsdunker og på gjenvinningsstasjoner over hele landet. Alle nye dunker kommer med disse symbolene, og nå skal også eldre dunker merkes. Sammen med fargen på lokkene, viser merkene hvilken type avfall som skal i hvilken dunk. Symbolene er ikke så store i størrelse. Årsaken er at det etter 30 år med kildesortering finnes mange ulike varianter av lokk på avfallsdunkene. Noen lokk har tekst, mens på andre er teksten nesten slitt vekk. Sirkula ønsker ikke å bytte ut lokk som fremdeles fungerer. Derfor er disse merkene tilpasset i størrelse slik at de kan festes på et flatt og ledig område på absolutt alle varianter av lokk som er i bruk.
– I 2025 er målet at vi i Norge skal materialgjenvinne eller ombruke 55 prosent av husholdningsavfallet, økende til 65 prosent i 2035. Det siste offisielle tallet som foreligger er fra 2022, og da var det 37,3 prosent av avfallet som ble materialgjenvunnet eller brukt om igjen i Norge. I vår region har vi vært tidlig ute med gode ordninger. De aller fleste gjør en god innsats for riktig sortering, og vi gjør det bedre enn landsgjennomsnittet. Allikevel må også vi gjøre små og større tiltak for å nå målene framover, sier Skramstad.
Husk å sette fram dunkene
Merkinga startet i Løten kommune, og vil skje etter tur i de andre kommunene ut over sommeren. Det blir ingen merking i juli måned.
Sirkula sender en tekstmelding noen dager før de kommer til innbyggerne i de ulike områdene hvor dunkene skal merkes. Der ber de om å la dunkene stå lett synlig ved hentepunktet, inntil en ser at merkene er klistret på. Det er ikke renovatørene som vil merke dunkene ved tømming. Sirkula har en avtale med arbeids- og inkluderingsbedriften Tepas, som skal utføre selve merkejobben. De ansatte her vil ha på seg en vest med Sirkula-logo og kjøre en vanlig bil med logo fra Tepas når de er ute for å merke dunker.
Store avfallsbeholdere som benyttes i borettslag og blokker, vil merkes for seg. De som har slike fellesløsninger, kan derfor se bort fra SMS-en - hvis de skulle motta den.