Mestring av store livsendringer -hvor er etikkens plass?
Torsdag 28. november arrangerte Etikknettverket for helse- og omsorgstjenester i Stange kommune og USHT Innlandet, Hedmark fagdag for ansatte, ledere og andre interesserte.
En gjeng fra Ringsaker kommune var også deltakere denne dagen, sammen med ansatte fra Stange helse- og omsorgssenter, Stangehjelpa, tilrettelagte tjenester, helsetjenester i hjemmet, forvaltningsenheten/koordinerende enhet, stab og avdeling for helse og rehabilitering.
Gjennomgangstema var mestring av livsendringer, sett fra ulike perspektiver og fagområder, med etikkrefleksjoner rundt bordene etter hver programpost.
Panelsamtale
Første post på programmet var en panelsamtale ledet av rådgiver Åsa Serholt Jensen, USHT Innlandet/KS, med tema «Hvordan kan forhåndssamtalen bidra til styrking av mestring, aksept og håp når livet endrer seg?».
Deltakere var kreftkoordinator Hege Snesrud Lindquister, miljøterapeut Helene Gjerrestad, klinisk spesialist i sykepleie Marita Pedersen Hauge og fagutviklingssykepleier Maren Viken Norderhaug.
Deltakerne i salen fikk høre en spennende og opplysende samtale om formål og nytte av forhåndssamtaler for ulike pasienter og brukere, og deres pårørende. Ulike måter å tilby - og gjennomføre disse samtalene ble også belyst. Selv om mestring i denne sammenheng var mest knyttet til pasienter/brukeres og pårørendes perspektiv, handlet panelsamtalen også om hvordan helsepersonell kan oppleve mestring og trygghet i gjennomføring av samtaler rundt tema som kan være vanskelig å gå inn på.
Frivillighet
Neste tema var knyttet til «frivillighet, - på hvilken måte kan et slikt samarbeid se ut med tanke på mestring?». Frivillighetskoordinator Carina Dybdahl holdt et inspirerende innlegg, med fokus på mestring både for den som mottar - og den som yter frivillig innsats.
Carina hadde særlig fokus på frivillighetens betydning knyttet til integrering i lokalsamfunnet, samt overgangen til pensjonisttilværelse. Å oppleve å være til nytte henger sammen med mestringsfølelse, noe Carina gjorde deltakerne enda mer bevisst på. Så ble det store spørsmålet til refleksjon i etterkant: «Hva kan helse- og omsorgstjenesten gjøre for å gjøre det mer attraktivt å delta med frivillig innsats, hvilke verdier bør ligge til grunn og hvilke verdier er vesentlig å ivareta for de involverte (mottaker, frivillig og kommunen)?»
Ta styring
Så ble deltakerne bedre kjent med TA STYRING - et gruppebasert kurs med helhetlig fokus på livssituasjon og mestring. Hanne Andersen Hommerstad tok oss med inn i sin historie, gjennom en samtale mellom henne, avdelingsleder Kine Lundsbakken og fysioterapeut Tove Elisabeth Reinemo i avdeling for helse og rehabilitering.
En beretning om hvordan hun gjennom mange år har levd med store helseutfordringer, og hvordan hun i dag lever det hun definerer som et godt liv, blant annet ved å lære og anvende helt nødvendige mestringsstrategier. Samtalen skapte refleksjon, lærdom, respekt og anerkjennelse av den store jobben Hanne har gjort for nettopp å kunne ta styring over eget liv, når store helseutfordringer oppstår. Likeledes betydningen av å ha tilbud som «Ta styring-kurs».
Hanne leste et dikt fra egen diktsamling, som omhandlet nettopp hva som kan gi styrke.
Prioriteringer
Avslutningsvis var tema prioriteringer i helse- og omsorgstjenestene. Hanne N. Hollekim, seniorrådgiver Stange kommune og KS hadde en gjennomgang av prinsippene for prioritering. Vi kan ikke velge å ikke prioritere, men vekte ulike kriterier innenfor prioriteringsprinsippet (nytte-, ressurs- og alvorlighetskriteriet) som skal ligge til grunn for beslutningene.
Til slutt ble disse spørsmålene gjenstand for refleksjon: «Hva innebærer dette i praksis når vi ikke får gjort alt som vi tenker er viktig i løpet av hverdagen?». «Hvordan påvirker begrensede ressurser din prioritering som leder?». «Hvilken rolle kan holdninger spille?». «Hvordan kan prioriteringer bidra til tjenester av god kvalitet?»
Etikknettverket i Stange er forankret i kommunedelplan for helse- og omsorg 2016-2026, gjennom økt fokus på etisk kompetanseheving og har 3-4 ulike felles aktiviteter i løpet av året. Nettverket har også en egen teamsgruppe.
Etikknettverket skal:
- ha et koordineringsansvar for aktiviteter av kompetansehevende art for helse- og omsorgstjenestene i Stange innen etikk og etikkrefleksjonsarbeid, med det mål å bidra til kvalitetsforbedring i tjenestene
- være et forum for erfaringsutveksling og gjensidig kompetanseheving for ressurspersoner i etikkarbeidet i kommunen.
Kontaktpersoner er Kine Lundsbakken og Hanne Norum Hollekim