Inviterer til folkemøte om skole- og barnehagestruktur
I forbindelse med tilleggsutredning knyttet til skole- og barnehagestruktur ønsker Stange kommune å invitere til innbyggerne til et folkemøte.
Målet med det åpne folkemøtet er å innhente innbyggernes innspill knyttet til eventuelle konsekvenser for nærmiljøet og tiltak som kan sikre at hele kommunen tas i bruk, og at tettstedene utvikles videre.
Møtene ble avholdt på følgende datoer og steder
- Tangen og Espa krets: Sted: Tangen skole, 29. august kl. 17:30
- Vallset krets: Sted: Vallset skole, 2. september kl. 17:30
- Solvin, Åsbygda og Breidablikk kretser: Sted: Romedal ungdomsskole, 3. september kl. 17:30
Referat fra folkemøte på Romedal u-skole
- Kommunalsjef oppvekt Denis Aggrey ønsker velkommen.
- Fungerende ordfører Truls Gihlemoen innleder
- Leder for arbeidsgruppen knyttet utredningsarbeidet leder spørsmålsrunden
Spørsmål 1
Dersom det blir endring i skole- og barnehagestruktur i Stange med sammenslåing av Vallset, Åsbygda, Solvin og Breidablikk skoler og Romedal og Åsbygda barnehager, hvilke konsekvenser ser dere som innbyggere at dette vil få for lokalsamfunnene i Åsbygda, Ilseng og Vallset?
Svar 1 - Ilseng:
Svar 2 - Åsbygda:
Innbyggertallet i området har vært stabilt, og det ligger flere tomter ute til salgs, der kommunen markedsfører nærhet til skole og barnehage. Det er viktig å kunne avlaste fortettingen i andre områder ved å tilby tomtene i Åsbygda. I tillegg blir det lagt ned tusenvis av dugnadstimer for å holde i stand blant annet fotballbanen og hockeybanen. Hvis skolen og barnehagen legges ned, vil også butikken miste sitt grunnlag. Med nedleggelse forsvinner 25 arbeidsplasser. Hvorfor skulle vi ha en butikk når skole og barnehage er borte? Mange spør allerede hvordan vi klarer å holde den gående. Butikken er avgjørende for de eldre i bygda, som bor i de syv eldreboligene i nærheten, og som får varer levert. Vi har også startet lørdagskaffe i et lokale i nærheten.
Hvis skolen og barnehagen legges ned, vil mange være nødt til å bruke buss, og dette må måles i tid, ikke kroner. Nedleggelsen vil også føre til mer bilkjøring, noe som er uheldig for miljøet. I et større perspektiv ser vi konsekvensene av klimaendringer, som smelting av Svalbard og ekstrem varme på opptil 60 grader enkelte steder. Å legge til rette for sykling for barn og unge har mange fordeler, både helsemessig og miljømessig.
Svar 3 - Ilseng:
Vi kan ikke tillate at innflyttingen stopper opp. Frafallet i idretten vil starte tidligere dersom skolene slås sammen. Sammenslåingen må ha en positiv effekt. Det hadde vært interessant å høre hva man har spart på å slå sammen Romedal og Stange ungdomsskole. Kommunen har mange flotte anlegg spredt rundt, som må tas i betraktning. Hva er restverdien og tidsperspektivet for disse prosjektene?
Svar 4 - Åsbygda:
Som far til to skolebarn og ett barnehagebarn, har jeg sett befolkningsvekst i Åsbygda de siste årene. Vi må tenke på hvilke muligheter som finnes for de som ønsker å flytte hit. Det er ikke mye positivt ved å søke om flytting når skolestrukturen stadig er til diskusjon. Fallet i inntekter fra de berørte områdene må også tas med i vurderingen. Hva er kommunens planer for å opprettholde barnetallet ved en stor skole og barnehage? Har dere vurdert risikoen? Det virker som en stor risiko for kommunen. Hva skal dere kutte hvis dette mislykkes? Det handler faktisk ikke bare om penger – barnas beste må være et grunnleggende hensyn. Dere vil gi barna en lengre og farligere skolevei. Jeg føler at beslutningen allerede er tatt.
Svar 5 - Ilseng:
Jeg reagerer på at hver krets ikke får sitt eget møte. Det bør heller ikke sies at det er politisk vilje til å legge ned skoler.
Synliggjør vedtak og kostnader, og belys kostnadene for vedtatte ikke sluttførte prosjekter.
Spørsmål 2
Utover den lokale skolen og barnehagen - Hva setter dere mest pris på i deres nærmiljø?
Svar 1
Jeg vil også trekke frem betydningen av naturen. Hva skjer med grendene? Hva setter jeg pris på? Jeg setter pris på at hele Stange har så mange flotte anlegg, takket være dugnadsinnsats. Disse vil forvitre over tid hvis skolene legges ned. Dette er ikke tallfestede verdier, men det er investert millioner i form av dugnadsarbeid. Hvis det ikke finnes en skole, vil det heller ikke komme noen ny dugnadsgjeng. Det er som om dette blir litt undervurdert. Mjøsa og Vestbygda nevnes ofte, men her oppe i Stange finnes det også mange flotte muligheter for familier.
Svar 2 - Repr. idrettslaget og andre ulike grupper i Åsbygda
Jeg er mor til tre jenter som går på Åsbygda skole. Vi bor langt inne i skogen, fire kilometer fra nærmeste nabo. Det er urettferdig å legge ned skolen. Vi jobber hardt for å vedlikeholde bygningene, og hva skjer med dem hvis de blir stående tomme? Jeg har gått på skole i tre ulike land, og de ser opp til skolesystemene i Norge og Skandinavia. Mange misunner oss, og det må vi ta vare på.
Økonomi er mitt tema. Det er viktig å få belyst tallgrunnlaget på en god måte. Jeg jobber med økonomi og pendler mellom Hamar og Oslo. Det vil bli mye enklere om et par-tre år, noe som gir store muligheter for vekst i Åsbygda. Det er stor vekst i Stange. Jeg vil gjerne bli invitert til kommunen for å diskutere økonomi. Jeg er ikke lærer og vil ikke gå i detalj, men jeg ønsker å gjennomgå tallene med dere for å se hvordan vi kan redusere kostnadene.
Hvordan vil kommunen og politikerne sikre at vi får en skole med høy kvalitet også i fremtiden? Jeg har jobbet som lærer i 14 år, og det har vært mange innsparinger i skolene. Vi startet med romsligere rammebetingelser, men skolestrukturen har blitt fordyrende. Tør man nå satse på skolen slik at det ikke blir flere kutt fremover? Jeg vil gjerne ha svar på dette.
Spørsmål 3
Utover den lokale skolen og barnehagen - Hvordan kan kommunen og dere som innbyggere samarbeide for å styrke og videreutvikle nærmiljøet?
Svar 1:
Stangeskolen er kjent for å være en god skole, men vi har ingen garantier for hvordan det vil bli med større skoler. Spesielt hvis byggingen fører til store overskridelser. Det er ikke sikkert vi klarer å drifte dem like godt som i dag.
Dersom politikerne kunne åpne for bygging der folk faktisk vil bo, ville det vært en fordel. Det har blitt veldig strengt. Noen ønsker å bo enda litt mer landlig, ikke nødvendigvis i et boligfelt i Åsbygda.
Det som er fint med bygder er at det bor unge folk der. Det er mange som vil flytte til bygdene i Stange. Jeg forstår ikke hvorfor det skulle være et problem her i Stange.
Et lite eksempel: Mange parkerer ved Horne bru, bare noen hundre meter unna, og der er det lite folk. Det står søppeldunker der, men folk kaster hundeposer i dunker for glass og metall. Vi søkte om å få en søppeldunk spesifikt for hundeposer, men det tok et år før vi fikk svar. Vi føler oss litt alene. Det er 20-25 personer på dugnadslista for Ilsengstiene, og det er synd at vi ikke kan få en enkel søppeldunk. Det var skuffende.
Det jeg setter pris på er alle de trivelige folkene som bor her. Mange er fra andre land og kommuner. Bare kom og flytt hit! Det er stor dugnadsånd her. Kom til Åsbygda – vi har plass til mange.
Jeg har hørt at det går en strømledning gjennom Åsbygda og Vallset, og at det finnes regulerte næringstomter her. Hva kan vi få til i Åsbygda, med tanke på nærheten til strømforsyning? Kanskje kommunen kan sette seg ned med bygdene, så slipper vi å kutte i tilbudet til barna hver gang det er behov for kutt.